Stelling straatnamen

Maartje over straatnamen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
maartje 2015nieuw.jpg
Maartje
Dammers

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

In welke straat woon jij? Ik woonde al twee keer in een straat die vernoemd is naar een Hollandse meester. En nu woon ik er in eentje die vernoemd is naar een ontdekkingsreiziger uit de zeventiende eeuw. Saai toch? Dat kan leuker! Dat vinden de bewoners van Oosterwold in Almere ook. Omdat in deze nieuwe wijk ook de wegen van de bewoners zijn, mogen zij - in overleg met hun buren -zelf hun straatnaam verzinnen. En dus wonen er mensen aan de Zeebodemkolonistenweg en is er een Vrije Vogellaan.

Zootje 

De straatnaamcommissie van de stad vindt het maar een zootje. Waar normaal mensen in bijvoorbeeld de Zeeheldenbuurt of de Schilderswijk wonen, weet nu niemand waar-ie het zoeken moet als je zegt dat je aan de Tureluurweg woont. Dat zou voor hulpdiensten en de postbode maar verwarrend zijn. Ik denk dat dat wel meevalt. Als de straat op de navigatie maar goed te vinden is, vindt iedereen z’n wel weg toch? Maar, moppert de straatnaamcommissie nog verder, wat nu als mensen hun straat vernoemen naar iemand die nog leeft? Je weet niet of die in zijn leven nog rottigheid gaat uithalen en dan zit je aan die naam vast! Ook daar voorzie ik geen problemen. De ontdekkingsreiziger naar wie mijn straat is vernoemd, bleek eeuwen later ook geen schatje… Dus wat mij betreft komen er meer wijken met creatieve straatnamen. Ik zie een Scoop-straat en Kidsweek-plein wel zitten. Wie wil daar nu niet wonen?

Stelling: Je moet zelf je straatnaam kunnen verzinnen

Ella (11): Eens
‘Ik zou wel in de Vrolijke Straat willen wonen. Als mijn buren dat ook goed vinden tenminste. Dat de namen in een wijk niet op elkaar lijken, is niet erg. Je gaat een straat toch niet zoeken omdat je denkt dat-ie in een bepaalde buurt ligt. Die zoeken de meeste mensen toch op hun telefoon op.’

Isaiah (9): Oneens
‘Straatnamen moeten bij elkaar passen. Als iemand uit mijn woonplaats in een straat woont met de naam van een schilder, weet ik dat het bij mij in de buurt is. Als personen naar wie een straat is vernoemd, toch foute dingen hebben gedaan dan moet die naam veranderen. Daarom is het ook niet handig om straten te vernoemen naar nog levende mensen.’

Wat vind jij van de stelling van deze week? We zijn erg benieuwd naar je mening dus laat het ons hieronder weten:

 

Andere stellingen lezen? Je vindt ze allemaal hier.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Oneens als je een saaie straat naam hebt is het natuurlijk leuk om dit te veranderen maar ik denk dat het dan wel heel verwarrend zou worden als iedereen zijn straat naam opeens zou veranderen.

Dan zou ik mijn straat Langkous- noemen. Kei Leuk en toepasselijk op mijn voor naam...

Ik ben het eens, want ik vind dat mensen zelf straatnamen mogen verzinnen. Tenzij mensen gaan schelden woorden in de straatnaam stoppen.

hoi ik ben luuk

Ik vindt het eigenlijk juist leuk dat er allemaal soorten buurten zijn, bijvoorbeeld in een fruiten buurt heb een een appeltaart en een ananas straat.

Eens, want ik vind dat kinderen straatnamen mag bedenken, niet alleen de gemeente!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.