Foto: ANP
Uitgelegd

Macron blijft president van Frankrijk, wat betekent dit?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Emmanuel Macron won de Franse verkiezingen (weer). Hij blijft dus nog vijf jaar president van Frankrijk. Het was een spannende race tussen Macron en Marine Le Pen. Macron kreeg uiteindelijk zo’n 58,5% van de stemmen, Le Pen 41,5%. Europese leiders reageerden opgelucht. Waarom eigenlijk?

De Franse verkiezingen bestaan uit twee rondes. In de eerste ronde deden twaalf kandidaten mee. De twee met de meeste stemmen gingen door naar de tweede ronde. Dat waren de radicaal-rechtse Marine Le Pen en Emmanuel Macron.

Grote verschillen

De verschillen tussen de twee zijn groot. Macron ziet zichzelf graag als dé leider van de Europese Unie (EU). Daarin werken 27 Europese landen samen. Le Pen is niet dol op de EU. Zij vindt de Franse wet belangrijker dan de Europese. En terwijl Macron Frankrijk wil verduurzamen, vindt Le Pen duurzaamheid minder belangrijk.

EU opgelucht

Daarom waren EU-leiders opgelucht. Zo twitterde premier Rutte: ‘Mijn hartelijke felicitaties voor Emmanuel Macron, die zojuist is herkozen tot president van Frankijk. Ik ben blij dat we onze brede en goede samenwerking de komende jaren kunnen voortzetten. Ik zie uit naar het versterken van de goede relatie tussen onze landen.’

Parlement

Toch is de spanning nog niet helemáál voorbij in Frankrijk. In juni komen de parlementsverkiezingen er nog aan. Tijdens die verkiezingen worden 577 vertegenwoordigers van meerdere partijen gekozen. Haalt Macron daar geen meerderheid, dan heeft hij minder macht als president.

Anderen lazen ook: Wie wordt de Franse president?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook