dakota madurodam

Madurodam krijgt attractie met bijzondere geschiedenis

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Madurodam krijgt er een attractie bij. Eén op ware grootte, namelijk een Dakota-vliegtuig. De Dakota, ook wel DC-3 genoemd, staat bekend als een populair vliegtuig uit de geschiedenis van de luchtvaart. 

Het vliegtuig komt uit de Amerikaanse stad Jacksonville, maar werd voor de reis naar Nederland uit elkaar gehaald. Gister kwam de romp van de Dakota, van 18 meter lang, aan in de haven van de Belgische stad Antwerpen. Vanuit daar werd het naar Den Haag gereden. De vleugels kwamen al een week eerder aan in Madurodam.

Verschillende doelen

Op 17 december 1935 maakte de DC-3 zijn eerste vlucht. Het toestel werd tijdens en na de Tweede Wereldoorlog voor verschillende doelen gebruikt: als passagiersvliegtuig, transportvliegtuig, sleepvliegtuig en gewondentransport. Na de Tweede Wereldoorlog werd een deel van de militaire DC-3's verkocht aan luchtvaartmaatschappijen zoals KLM. Steeds meer mensen gingen toen met het vliegtuig op vakantie. De Dakota speelde hierdoor een belangrijke rol in de ontwikkeling van de luchtvaart.

Erg trots

Het vliegtuig zal waarschijnlijk vanaf volgende zomer gebruikt worden voor de zesde indoor-attractie van het park. Een woordvoerder van het park vertelt: 'Wereldwijd zijn er naar schatting nog maar vierhonderd Dakota's in de lucht. Zodra er één stopt met vliegen, wordt deze direct opgekocht. Vaak om tot een luxe privévliegtuig om te bouwen. Dat wij een exemplaar kunnen toevoegen aan Madurodam is bijzonder en uniek.'

Verklappen

Wat bezoekers straks kunnen doen en zien in de Dakota wil Madurodam nog niet verklappen.

Anderen lazen ook: Efteling gaat een nieuwe dubbele attractie bouwen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps