Zeevonk in de Noordzee

Magisch: zeevonk bij Terschelling

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Heeft iemand de zee betoverd? Nee joh! De zee bij Terschelling zag er dit weekend magisch uit door zeevonk: een algensoort. Dat is bijzonder, want normaal zie je zeevonk nooit zo vroeg in het jaar. 

Mensen die zeevonk zien hebben geluk: het verschijnsel komt namelijk alleen voor bij warm en windstil weer. Precies het weer van afgelopen weekend. 

‘Als je er doorheen zwemt, voel je je net een tovenaar of toverfee. Als je je arm beweegt, licht het water op. Het is echt magisch’, vertelt Arthur Oosterbaan van het Ecomare natuurmuseum aan RTL Nieuws.

Licht

Zeevonk is een hele kleine algensoort die af en toe kan oplichten. Dit gebeurt alleen bij warm en windstil weer. Als de algen in beweging worden gebracht, door de wind bijvoorbeeld of als je erdoorheen zwemt, geven ze licht door een chemische reactie. Met het licht proberen de algen vijanden zoals andere vissen af te schrikken. Zeevonk is niet gifitig voor mensen. 

Hier zie je hoe de zeevonk er vorig jaar zomer uit zag:

Anderen lazen ook: Glow-in-the-dark feestje in de dierenwereld.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook