Malika inheemse taal

Malika leert zeldzame taal op school

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Wereldwijd worden 2680 inheemse talen met uitsterven bedreigd. Dat zijn talen die worden gesproken door oorspronkelijke bewoners van een gebied. Omdat ze dreigen te verdwijnen heeft UNESCO, een organisatie die cultuur beschermt, 2019 uitgeroepen tot het jaar van de inheemse talen.

De organisatie wil op deze manier aandacht vragen voor de originele talen. Dat doen ze door voorlichting te geven en acties op te zetten. UNESCO vindt dat taal een belangrijk onderdeel is voor de ontwikkeling van de mens en maatschappij. Daarom moeten deze talen worden beschermd tegen uitsterven, vindt de organisatie. Ook willen ze proberen te zorgen dat er meer begrip komt voor waarom dit soort talen belangrijk zijn.

Rusland

Een voorbeeld van iemand die zo'n taal spreekt is de 9-jarige Malika Koerilova uit Rusland. Op school krijgt ze les in het Joekagiers. Deze taal dreigt te verdwijnen. Malika zit in de vierde klas van de basisschool in Andrjoesjkino, een dorp in het noordoosten van Siberië, een gebied in Rusland. 

Moedertaal

Malika’s voorouders waren allemaal rendierherders. Ze trokken rond met hun vee en leefden van de jacht en visserij. Malika's vader is nog steeds herder, maar hij is een van de weinigen. Omdat het nomadenleven zo veranderde werd Malika's moeder onderwijzeres. Alle vakken op school zijn in de Russische taal, maar voor Joekagierse kinderen is er 6 uur per week les in de moedertaal. Malika: 'Ik heb het Toendra-Joekagiers nodig want het is mijn moedertaal. Ik wil het heel graag leren. Maar omdat er geen boeken enzo zijn, is dat wel moeilijk.'

Digitale wereld

Dat het leven in het dorp zo snel verandert, heeft volgens Malika's juf ook voordelen. 'Sinds een paar jaar is er internetverbinding. Daar zijn de kinderen heel blij mee en de onderwijzers ook. De kinderen weten nu veel meer en leren sneller. Misschien kunnen we het ook voor de lessen in onze eigen taal gebruiken.' 

Unieke taal

Het Joekagierenvolk telt nog ongeveer 700 mensen. Hun taal is uniek in de wereld. Woorden gaan over in gezang en het uitspreken van de klanken gebeurt op het ritme van de ademhaling. Er zijn nog maar 60 mensen die de taal spreken en slechts 2 oude mensen beheersen de taal echt goed.

Wil je meer lezen over Malika? Je vindt het op de site van Samsam.

Anderen lazen ook: Vaker les in vreemde taal op basisschool.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat boeien die talen lol
Laat ze gewoon 1 taal spreken zodat iedereen elkaar begrijpt Vraagtzichaf

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps