kleuren in plaats van cijfers in Zwitsers schoolsysteem

'Mam, ik had een bruin voor rekenen vandaag!'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jacqueline Ancona
Jacqueline
Ancona

Op een Zwitserse basisschool delen de meesters en juffen sinds dit jaar geen cijfers uit, maar kleuren. Je krijgt een 'geel' als je het supergoed hebt gedaan, een 'bruin' als je werk onvoldoende is. Dat vinden ze beter dan cijfers. Maar waarom?

De leerkrachten vinden cijfers te negatief. Een drie halen vindt natuurlijk niemand leuk. Helemaal niet als je wel goed je best hebt gedaan. Daarom hebben ze in Zwitserland het kleurensysteem bedacht. Geen 3 maar een 'bruin', geen 8 maar een 'oranje'.

Positief

De kleuren zijn niet zomaar gekozen. Ze hebben allemaal iets te maken met bloemen en hoe die groeien in de natuur.

En let op: bruin staat niet voor verlepte bloemen, maar voor vruchtbare aarde. En daar kan uiteindelijk iets heel moois uit groeien. Nu misschien nog niet, maar later én met wat hulp wel. En op dat positieve willen de Zwitserse leraren de nadruk leggen met dit kleurensysteem.

Andere kleuren

Naast bruin worden er nog drie andere kleuren gebruikt. Groen betekent: het lukt een beetje, ik moet nog even oefenen. Als je een 'oranje' krijgt, weet je dat je het al goed kunt en met een 'geel' zit je helemaal gebakken. De positieve tekst wordt altijd bij de kleur geschreven als extra opkikker.

Het kleurensysteem is nog een proef en wordt alleen in de onderbouw van de Zwitserse school getest. Zou jij dit kleurensysteem op jouw school willen? Reageer hieronder!

Altijd op de hoogte blijven van artikelen die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Leuk! Mijn lievelingskleur is geel

Ik werk op n zmlk-school. Tweemaal per jaar ontvangen de ouders/verzorgers n zeer uitgebreid rapportage waar vorderingen en aanpak beschreven staan. De leerlingeb tot 12 jaar (s.o.) ontvangen bij dit zakelijk rapport ook n "rapport voor de straat". Bij de vakken (oa tellen-rekenen, lezen, vertellen, praktische zelfredzaamheid, tekenen, knippen, schrijven) staat een gezichtje :ik kan t nog niet/rood, ik kan t bijna /oranje, ik kan t prima zelf /groen.
De leerkracht kan vakken erbij of eraf halen passend bij de leerling en we gaan niet uit van n gemiddelde leerling maar van de mogelijkheden van het kind zodat de ontwikkeling (hoe klein ook) visueel zichtbaar is en ze trots hun rapport aan opa, oma, buren etc kunnen laten zien!

Ons rapport heeft cijfers met daarnaast kleuren die de norm van het cijfer aangeven. Dit om aan te duiden dat bvb een 6/10 voor herhalingsleerstof niet goed is maar voor iets nieuws dat net werd aangeleerd en nog niet vaak ingeoefend werd, best oké kan zijn. Daarnaast kunnen we ook een duim zetten om inzet en waardering aan te geven.

Goed idee, het enige is als je de betekenis van een kleur weet is een bruin net zo er als een 6

Ja dat zal ik heel heel heel graag willen.Allen is bruin een beetje triest, maar dat maakt niks uit voor mij want ik zal het alleen krijgen voor Zwitsers *blij*. Voor de rest zijn het hele vrolijke kleuren en ik heb uitgerekend voor welk vak ik welke kleur zal krijgen. TAAL: Orange, REKENEN: ook Orange, GYM: Geel en HANDVAARDIGHEID: ook geel

Ik vind het maar raar
En er zin dan maar vier beoordelingen
Ik wil het dus niet

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.