Mare op Spitsbergen

Mare (13) doet onderzoek op Spitsbergen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Mare (13) uit Kapelle droeg deze zomer geen korte broek of, maar handschoenen en een muts. Dat kwam omdat ze met haar moeder op het eiland Spitsbergen, vlakbij de Noordpool, onderzoek deed.

Een groot deel van het eiland bestaat uit ijs en sneeuw, maar door klimaatverandering smelt dat steeds sneller. ‘Daardoor is het gebied makkelijker te gebruiken voor bijvoorbeeld scheepvaart of toerisme. Maar we moeten er wel voor zorgen dat de dieren gewoon kunnen blijven leven als het warmer wordt’, legt Mare uit. Daarom is er onderzoek naar die dieren nodig.

Spreekbeurt

‘Mijn moeder gaat er vaak met collega’s naartoe voor haar werk aan de Universiteit van Wageningen. Ik vroeg al heel lang of ik mee mocht en nu kon dat.’ Mare weet veel over het eiland. ‘In groep 7 deed ik al een spreekbeurt over Spitsbergen.’ Nu deed ze daar haar eigen onderzoek en hield ze haar avonturen bij in een blog. ‘Ik keek of vlokreeftjes blijven leven als het water opwarmt. Dat is niet zo. Want als de sneeuw smelt, wordt het water zoeter en daar kunnen de beestjes niet tegen.’

Dieren

’s Avonds ging Mare veel op pad om wilde dieren te bekijken, zoals poolvosjes en een zeldzame walvis. ‘Ik heb zelfs naast een rendier op de grond gelegen, zo bijzonder. Volgend jaar wil ik weer!’

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Hoe ontstaat een regenboog? of Handtekeningen voor een beter klimaat.

Altijd op de hoogte blijven van tips die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps