Marina
Eigen kijk op de wereld

Marina (12): 'Ik laat zien dat ik alles kan’

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Muziek maken, sporten en gamen op gevoel. Van hun ogen moeten blinde en slechtziende kinderen het misschien niet hebben, maar hun gevoel werkt als de beste. Vrijdag 13 oktober is het de dag van de witte stok. Daarom spraken wij drie kinderen met deze handicap. Vandaag: Marina (12) uit Hendrik-Ido-Ambacht.

Marina kreeg een zeldzame oogziekte en werd op haar derde blind. Ze kreeg twee knalblauwe kunstogen. Maar dat ze niks ziet, betekent echt niet dat ze niks meer kan.

Elke dag maakt Marina een vlog op haar YouTube-kanaal Marina Katarina Kovac. Ze heeft al 19.000 volgers. ‘Ik wil vooral laten zien dat ik alles kan.’ Zo maakt ze vlogs over dat ze gaat shoppen, naar de tandarts gaat en zelfs op vakantie is ze aan het filmen. Haar video’s maakt ze samen met haar moeder, maar op haar fans reageren doet ze zelf. Ze heeft een telefoon die alles supersnel voor haar voorleest.

Alles delen

Marina is heel open over haar handicap en deelt alles via haar vlog. ‘Voor je derde sla je nog geen beelden op. Daarom weet ik bijvoorbeeld niet hoe mijn ouders of mijn honden eruitzien’, vertelt ze. ‘En ik weet ook niet hoe kleuren eruitzien. Mijn ouders leren me dat. Ze leggen uit dat koud blauw is en warm rood’, vertelt ze aan haar kijkers.

Gehoor en gevoel

Naast vloggen heeft ze nog een grote hobby: paardrijden. ‘Dat doe ik gewoon op gehoor en op gevoel.’ En dat is niet de enige sport die ze leuk vindt: ‘Ik doe ook aan aikido, de verdedigingssport. Daarbij is het heel belangrijk dat je snel kunt reageren. Marina: ‘Gelukkig helpt mijn leraar me heel erg en houden tegenstanders ook rekening met me.’ 

Hier zie je een vlog van Marina:

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: ‘Soms moet het gewoon even anders’ of ‘Alles wat anderen ook doen’ .

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Bedankt voor dit leuke artikel!
Liefs
Marina

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.