Mars InSight

Marslander InSight bijna klaar voor de start

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Nog even geduld, en dan spurt-ie naar Mars. Na lang sleutelen is de Marslander InSight er zo goed als klaar voor om de planeet te gaan onderzoeken. Drie vragen over dit ruimtevaartuig. 

Waarom duurde het zo lang? 

Door technische problemen. Eigenlijk zou de InSight al twee jaar geleden naar Mars vertrekken. Techneuten van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben keihard gesleuteld om alles alsnog tiptop in orde te krijgen. Vorige week is het ruimtevaartuig met een vliegtuig naar de lanceerbasis in Californië gebracht. Daar staat de InSight nu, klaar voor de start. Nou ja, bijna dan.
Mars InSightEr is lang aan de Marslander gesleuteld

Wanneer gaat de Marslander echt weg?

Voor het zover is moet er nog het een en ander gebeuren. De Marslander wordt aan allerlei testen onderworpen om te kijken of hij de vliegreis goed heeft doorstaan. De ingewikkelde software krijgt nog een update en alle meetinstrumenten worden gecontroleerd. Daarna wordt-ie volgetankt om naar de planeet te kunnen reizen. Waarschijnlijk kan de InSight over een maandje of twee echt op pad. De reis duurt dan ook nog ongeveer een half jaar.

Wat gaat-ie eigenlijk doen?

Als de lander goed is geland gaat hij allerlei wetenschappelijk metingen doen. Bijzonder is dat hij ook het binnenste van de planeet gaat onderzoeken. Daar heeft de InSight een boor voor die tot meer dan vier meter diep kan. Wetenschappers hopen zo van alles over Mars te weten te komen. Bijvoorbeeld hoe heet de planeet van binnen is.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Er is water op Mars!

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik vond het niet zo leuk

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps