Max en zijn buddyhond in de tuin
Eigen kijk op de wereld

Max (11): ‘Alles wat anderen ook doen’

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Muziek maken, sporten en gamen op gevoel. Van hun ogen moeten blinde en slechtziende kinderen het misschien niet hebben, maar hun gevoel werkt als de beste. Vrijdag 13 oktober is het de dag van de witte stok. Daarom spraken wij drie kinderen met deze handicap. Vandaag: Max (11) uit Maasbree.

Max ziet alleen het verschil tussen licht en donker. Hij kreeg problemen met zien toen hij nog maar een baby was en ziek werd. Om hem te helpen heeft hij een buddyhond: Volta. 

Maatje

Buddyhonden geven kinderen die dat nodig hebben zelfvertrouwen en gezelligheid. Volta helpt Max en zijn familie dus door er gewoon te zijn. Het is een echt maatje en hij is vaak bij Max in de buurt. ‘Maar Volta mag niet mee naar school, dat vindt hij volgens mij wel jammer’, vertelt Max. Als de hond een hesje aanheeft mag hij niet geaaid worden, want dan is hij aan het werk. ‘Anders mag dat wel hoor.’

Gamen en sporten

Twee jaar geleden werd het zicht van Max nog slechter. Sindsdien ziet hij nog maar een half procent. ‘Ik deed veel spelletjes op de Wii, zoals Mario Kart. Dat kan ik nu niet meer doen, want ik kom nu niet meer verder dan het eerste level. Dat vind ik echt heel jammer. Mijn zusjes helpen me daar nu mee’, zegt Max.

Drummen

Gelukkig heeft hij nog veel meer hobby’s: klimmen, hardlopen, dj’en en drummen. ‘Ik drum bij het jeugdslagwerk. Dat doe ik op gevoel, maar ik kan ook noten lezen in braille. Ik vind eigenlijk heel veel dingen leuk om te doen. Ik doe gewoon alles wat andere kinderen ook doen! Behalve Musical.ly, want dat vind ik niet zo leuk. Ik doe liever Pokémon GO.’

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: ‘Soms moet het gewoon even anders’ of Je ogen uitlenen aan blinden .

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook