fabrieken

Megastofzuigers tegen luchtvervuiling

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Deirdre Enthoven
Deirdre
Enthoven

In Eindhoven vindt een proef plaats met reuzenstofzuigers. Die moeten de fijnstof in de lucht gaan verwijderen en luchtvervuiling tegengaan.

Fijnstof bestaat uit piepkleine stofdeeltjes die in de lucht komen door bijvoorbeeld roet uit schoorstenen en uitlaatgassen van auto’s. Als je fijnstof binnenkrijgt is dat slecht voor je longen. In Europa, en dus ook in Nederland, gelden regels voor hoeveel fijnstof er in de lucht mag zitten. In grote steden wordt die norm soms overschreden. Daarom wordt gezocht naar manieren om het fijnstof in de lucht te verminderen.

Dertig stofzuigers

In Eindhoven proberen ze het nu met een soort reuzenstofzuigers. Die zijn ontworpen door mensen van de universiteit, de TU Eindhoven. Dertig stofzuigers zijn opgehangen bij een ondergrondse parkeergarage en bij het stadhuisplein. Dat zijn locaties waar de lucht gemakkelijk blijft hangen. De komende drie maanden wordt gekeken of de stofzuigers een verschil kunnen maken.

Eerste keer

Het is volgens de TU Eindhoven voor het eerst ter wereld dat op deze manier onderzoek wordt verricht naar het zuiveren van stadslucht.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Met de auto naar school? Engelse kinderen niet meer.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

wat fijn dat er megastofzuigers zijn in Eindhoven dat is er geen luchtvervuiling meer

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.