Foto EPA

Meisje (5) wordt vereerd als godin tijdens festival

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

In Bangladesh wordt deze week een bijzonder festival gevierd. Durga Puja. Een jong meisje wordt door de stad Dhaka rondgedragen en aanbeden als een godin.

Boeddhisten en Hindoes in Bangladesh - en ook in Nepal - geloven dat een oude godin af en toe opnieuw tot leven kan komen in een jong meisje. Zo'n godinnenmeisje heet Kumari. Dat betekent maagd. Een Kumari wordt al uitgekozen door priesters als ze nog maar twee jaar oud is. Het meisje moet dan aan allerlei strenge eisen voldoen.

Foto EPANidhi (5) is nu de Kumari

Niet huilen
Heeft ze lang zwart haar? Een perfecte huid? Donkere ogen en lange wimpers? Als laatste test wordt het kleine meisje een nacht lang in het donker opgesloten in een ruimte vol afgehakte dierenkoppen en gemaskerde dansende mannen. Gaat ze niet huilen dan benoemen de priesters haar tot Kumari.

Rondgedragen
Vanaf die dag heeft het meisje geen normaal leven meer. Ze wordt bij haar ouders weggehaald en moet in een tempel wonen. Daar draagt ze een goudkleurige jurk en is ze helemaal opgemaakt. Ze moet veel rituelen uitvoeren. Als het Durga Puja-feest is, wordt ze rondgedragen voor een optocht en kussen gelovigen haar voeten. Dat zou geluk brengen.

Foto EPA

Godin-af
Zodra het meisje ongesteld wordt, is ze geen Kumari meer. Want volgens het geloof kunnen godinnen niet bloeden. Ook als ze valt en gaat bloeden is ze godin-af. De priesters gaan dan op zoek naar een nieuwe Kumari. En de oude godin moet weer proberen een normaal leven te krijgen. Dat is vaak heel moeilijk.

Naar school
Kinderrechtenorganisaties vinden de traditie kindermishandeling en proberen de meisjes zo goed mogelijk te helpen. Sinds een paar jaar zijn er ook dingen verbeterd. Zo mogen de meisjes nu terwijl ze Kumari zijn naar een gewone school en mogen ze ook spelen met vriendinnen. Dat mocht vroeger niet.

Het festival begon op vrijdag 4 oktober en duurt tot en met dinsdag 8 oktober.

Anderen lazen ook: Robotmonnik bidt en preekt in oude Japanse tempel.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ja echt niet normaal

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps