School

Meisjes doen het vanaf de brugklas beter dan jongens

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Onderzoekers zeiden het al eerder, maar nu hebben ze het ook uitgebreid onderzocht: meisjes doen het vanaf de brugklas beter op school dan jongens. Ze halen ook vaker een middelbare school-diploma.

Onderzoekers volgden zo'n 190.000 leerlingen die allemaal in het schooljaar 2010-2011 in de brugklas begonnen.

Cito-toets

Aan het begin van de brugklas waren er nog bijna geen niveau-verschillen tussen jongens en meisjes. De meisjes hadden ook bijna even goed op de Cito-toets gescoord als de jongens. Jongens hadden gemiddeld 75 procent van de antwoorden goed en meisjes 74 procent.

Diploma

De verschillen ontstonden daarna. Jongens gingen vaker dan meisjes van school zonder diploma. Meisjes haalden ook vaker een havo of vwo-diploma dan jongens. Ook meisjes die in een vmbo-brugklas startten, haalden vaker dan jongens een diploma van een hoger niveau.

Even slim

Hoe het komt is niet makkelijk te zeggen. Volgens onderzoeker Jelle Jolles zijn jongens en meisje even slim. Meisjes van 10 tot 14 jaar zijn volgens hem wel verder in hun ontwikkeling. Daarom zouden ze beter weten wat een leraar van ze vraagt of wat de bedoeling van een opdracht is.

Overgang

Volgens Jolles is de overgang naar de middelbare school (meer regels, minder vrijheid) voor meisjes daarom makkelijker. Hij zegt ook dat het voor jongens én meisjes belangrijk is dat ze van hun leraren en ouders leren waar ze goed in zijn, waarom je iets moeten leren en hoe je iets aan moet pakken.

Anderen lazen ook: Meisjes leren sneller nieuwe dingen dan jongens.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.