Foto: ANP Robin Utrecht
Uitgelegd

Meisjes én jongens worden lastiggevallen op straat

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

‘Pssst!’ of: ‘Ziet er lekker uit!’ Ben jij weleens lastiggevallen op straat? Dan ben je niet de enige, blijkt uit onderzoek.

Bijna de helft van de meisjes van twaalf en dertien jaar wordt op straat weleens nagefloten, nageroepen of soms zelfs achtervolgd. Dat heet straatintimidatie. Van de twaalf- en dertienjarige jongens zegt 40% daar last van te hebben. Wetenschappers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) hebben dit onderzocht.

Naar gevoel

Ambrien (18) uit Amsterdam verzamelt vervelende opmerkingen en tekent die later met stoepkrijt op straat. Op Instagram plaatst ze daar foto’s van. ‘Het is niet oké dat zulke dingen worden geroepen', vertelt ze. 'Veel mensen weten dat het gebeurt, maar weten eigenlijk niet wat het met iemand doet. Het geeft je een naar gevoel.’ 

Geen compliment

Veel mensen zien cat calling, zoals vervelende opmerkingen op straat ook wel worden genoemd, als iets onschuldigs, merkt de Amsterdamse. ‘Dan zeggen ze: het is toch een compliment? Maar dat is echt iets anders. “Hee meisje, leuk rokje” lijkt misschien onschuldig, maar kan heel naar aankomen. Het gaat ook om de lichaamstaal en de houding, de manier waarop ze het overbrengen.' Wat Ambrien het liefst wil? 'Dat we hier met elkaar over gaan praten en dat scholen er les over gaan geven. Zodat we het in de toekomst met elkaar kunnen voorkomen.'

 

Anderen lazen ook: Dit kun jij doen als jou iets naars overkomt

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook