Foto ANP

MH17: er komt een rechtszaak

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Het internationale team dat de ramp met vlucht MH17 onderzoekt, het JIT, kwam vandaag met belangrijk nieuws. Er zijn vier verdachten in beeld. En er komt een rechtszaak tegen hen. We praten je bij in vier stappen.

Stap 1: De ramp
In juli 2014 stortte een vliegtuig neer in Oekraïne. Het was onderweg vanuit Schiphol naar Kuala Lumpur. Alle 298 inzittenden kwamen om. Daarvan kwamen er 193 uit Nederland. Al snel werd duidelijk dat het vliegtuig met een raket beschoten was. In Oekraïne was op dat moment een opstand gaande van Oekraïense rebellen die voor aansluiting bij Rusland waren en al jaren vochten tegen het Oekraïense leger.

Stap 2: Het onderzoek
Er werd een groot internationaal onderzoeksteam opgezet, het (JIT), om uit te zoeken wat er gebeurd was. De onderzoekers gebruikten foto's, video's, telefoongesprekken en getuigenverhalen. Drie jaar geleden liet het JIT weten aanwijzingen te hebben dat de raket die MH17 neerschoot een zogeheten Buk was. Hij kwam uit Rusland en was afgeschoten vanaf een veldje in een Oekraïens plaatsje dat in handen was van pro-Russische rebellen.

Maar er waren ook nog veel vragen. Wie had geschoten? Wie had de opdracht gegeven? Het JIT ging door met het onderzoek en deed een oproep aan getuigen, ook in Oekraïne, om zich te melden.
Het JIT laat de vier verdachten zien  Foto ANPStap 3: Vier verdachten
Die oproep heeft geholpen, zei het JIT vandaag in een persconferentie in Nederland. Er zijn nu vier namen bekend van verdachten. Drie komen uit Rusland, eentje uit Oekraïene. Dat zij een belangrijke rol hebben gespeeld bij het vervoeren van de Buk-raket, zou blijken uit een afgetapt telefoongesprek. Twee van de verdachten hebben inmiddels tegen een persbureau gezegd niets met MH17 te maken te hebben.

Stap 4: De rechtszaak
Nu er verdachten zijn kan er een rechtszaak tegen hen worden gestart. Die begint in maart volgend jaar in een rechtbank op Schiphol en kan wel een jaar duren. De mannen worden verdacht van moord en staan nu op internationale opsporingslijsten. Maar of ze ooit gearresteerd zullen worden is nog de vraag. Rusland stelt zich tot nu toe niet meewerkend op. Oekraïne wel. De nabestaanden lieten vandaag via hun advocaat weten opgelucht te zijn dat er nu echt een zaak gaat beginnen. En Nederlandse politici noemen het 'een stap op weg naar gerechtigheid'.

Anderen lazen ook: MH17 neergeschoten door Russische raket.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik wist het wel maar ik vind het nog steeds heel erg dat denk ik teminste dat Rusland het heeft gedaan! Duimomlaag

Wat betekent JIT? Er staat: “het (JIT)”. moet daar niet de betekenis van JIT staan? Vraagtzichaf

Zoals in de tekst wordt uitgelegd, het JIT is een speciaal internationaal onderzoeksteam. De afkorting is: Joint Investigation Team.

dit is wel erg ik denk dat sergey dubsinky het is Rentweg

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps