Foto: Pexels

Middeleeuws dna gevonden in oude poep

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Onderzoekers hebben dna gevonden van mensen uit de Middeleeuwen. Hebben ze botten bestudeerd? Of oude huizen bekeken? Nee, ze onderzochten oude poep! 

Dat werd gevonden in twee oude Middeleeuwse toiletten. Uit die poepresten konden de onderzoekers dna halen. Dat is een soort code waarin al je erfelijke eigenschappen te zien zijn. Onderzoekers kunnen daarmee veel over mensen te weten komen. De wc's waarin de poep werd gevonden zijn zogenoemde latrines, oude openbare wc's. Eentje uit Riga, de hoofdstad van Letland. De andere uit Jeruzalem, de hoofdstad van Israël. 

Microbioom

Door het dna kwamen de wetenschappers meer te weten over het lichaam van mensen uit de Middeleeuwen. Bijvoorbeeld over micro-organismen. Dat zijn bacteriën en schimmels die leven in ons lichaam. Die zijn heel nuttig. Ze helpen bijvoorbeeld om slechte bacteriën tegen te houden. Al die micro-organismen samen noem je een microbioom. Door het gevonden dna kan nu het microbioom van mensen uit de Middeleeuwen verder worden onderzocht!

Geen fastfood

Uit het onderzoek wordt nog niet precies duidelijk wat er allemaal anders is aan dat Middeleeuwse microbioom. Maar de wetenschappers verwachten dat het er wel heel anders uitziet. Ze aten toen bijvoorbeeld nog geen fastfood en hadden nog niet zoveel medicijnen als wij nu. Om die verschillen tussen toen en nu te kunnen zien, wordt er later meer onderzoek gedaan.

Anderen lazen ook: NASA lanceert duur toilet voor in de ruimte.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook