Foto: AFP

Milieuramp Siberië door olie-lek

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Een rivier in Siberië kreeg afgelopen week langzaam een rode kleur. Dat komt door een groot olie-lek. Door een kapotte olietank liep er 20.000 ton dieselolie in het water. 

Het lek ontstond een week geleden al in de Siberische stad Norilsk. Daar stond een olietank vlakbij de rivier Ambarnaja. De pilaren van die tank zakten vorige week in elkaar. Daardoor ging de tank kapot en liep er veel olie in de rivier. Die kleurde daardoor helemaal rood. 

Grote ramp

Het is nog niet bekend hoe groot de schade precies is. Maar volgens milieuorganisaties is dit een van de grootste rampen in het gebied. Ze denken dat het wel tientallen jaren kan duren voor de rivier weer helemaal schoon is. Als de olievlek zich nog verder uitbreidt, lopen volgens wetenschappers ook trekvogels zoals de rosse grutto gevaar. 

Te laat 

De Russische president Poetin heeft de noodtoestand uitgeroepen voor dit gebied. Hij vindt dat er te laat iets is gedaan na het lek. De regering werd bijvoorbeeld pas twee dagen na de ramp op de hoogte gebracht. In een speech vertelde president Poetin dat hij boos is dat dit zo lang duurde. Hij is geschokt dat hij via social media over de noodsituatie moest horen.

Anderen lazen ook: Actievoeren voor het milieu met knalgroene rivier.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps