Foto: Shutterstock

Minder verdoving nodig tijdens operatie door VR-bril

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Een VR-bril is leuk om mee te gamen, maar komt ook goed van pas in een ziekenhuis. Tijdens een onderzoek in de Verenigde Staten kregen patiënten rustgevende beelden te zien op een VR-bril. Daardoor hadden ze minder verdoving nodig.

In het onderzoek vergeleken wetenschappers twee groepen die een operatie aan hun hand ondergingen. Daarbij kregen ze allemaal een verdoving. Maar de ene groep kreeg tijdens de operatie een VR-brilnen op waarop beelden van bijvoorbeeld bergen, weides of een bos te zien waren. De andere groep kreeg zo'n bril niet.

Minder verdoving

Wat bleek? De groep mét de VR-bril vroeg om een veel lagere dosis verdoving. Zij kregen 125 milligram per uur van het middel propofol, terwijl de groep zonder bril wel 751 milligram kreeg. Ook konden de patiënten met de VR-bril sneller weer van de herstelafdeling af. De wetenschappers denken dat dit komt doordat de beelden voor afleiding zorgen.

Minder verdoving is goed voor de gezondheid van patiënten. Er is minder risico dat er iets fout gaat en het zorgt ervoor dat patiënten sneller het ziekenhuis uit kunnen.

Meer onderzoeken

Het onderzoek wordt nog uitgebreidt. De onderzoekers zijn ook benieuwd of de VR-techniek mensen die een heup- of knieoperatie ondergaan minder angstig maakt.

Onze collega's van Samsam spraken eerder met Luuk (11) die een VR-bril kreeg in het brandwondencentrum tegen de pijn.

Anderen lazen ook: Fop-operaties voor darmpatiënten

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook