School

Minister bezorgd over bijlessen voor kinderen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Na schooltijd wéér rekenen of begrijpend lezen én extra huiswerk. Uit een onderzoek blijkt dat één op de vier achtstegroepers bijles krijgt. De minister die het onderzoek liet doen, is bezorgd.

Volgens de onderzoekers krijgen bijna één op de drie middelbare scholieren buiten school bijles, examentraining of huiswerkbegeleiding. Bij basisschoolleerlingen in groep 8 is dat één op de vier.

Bijspijkeren

In het rapport staat dat veel van de ouders die voor bijles kiezen, vinden dat de school niet genoeg extra steun biedt. Vaak zien ze het niet zitten om een kind met een achterstand zelf thuis bij te spijkeren. Ze hebben er geen tijd voor of ze weten niet goed hoe ze het aan moeten pakken. Bijles of extra online training is dan de oplossing.

Geld

Twee jaar geleden bleek dat steeds meer leerlingen bijles krijgen. Dat aantal is sindsdien niet gestegen, maar toch maken minister Arie Slob en de onderwijsraad zich zorgen. Bijlessen en extra trainingen kosten veel geld. Ze zijn bang dat er een tweedeling ontstaat: een groep kinderen met ouders die de extra lessen kunnen betalen én een groep kinderen met ouders die dat geld niet hebben.

Stress

Dat is niet de enige zorg. Ouders sturen hun kind vaak naar bijles omdat ze willen dat hun kind een zo hoog mogelijk middelbare schooladvies krijgt. Dat kan volgens de minister te veel druk op kinderen leggen. Ze zouden er psychische problemen van kunnen krijgen.

De minister gaat nu met scholen over dit soort 'schaduwonderwijs' praten, want hij vindt het belangrijk dat alle kinderen dezelfde kansen krijgen om hun talenten te ontwikkelen.

Anderen lazen ook: School moet dicht door tekort aan leraren.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps