Foto: ANP

Minister maakt zich zorgen over gedrag van Nederlanders

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Vakantie! Voor veel mensen is dit dé tijd om al die verjaardagen, barbecues en stranddagen weer in te halen. En, corona of niet, dat doen we het liefst zonder afstand. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid maakt zich daar zorgen over, zei hij woensdag in een persconferentie.

Het coronavirus duikt weer vaker op in Nederland. Afgelopen week kwamen er bijna duizend nieuwe gevallen bij. Een week eerder was dat nog bijna de helft. Dat is een heel ernstige waarschuwing voor iedereen, vindt de minister. 'De stijging is een stroomstoot die ons alert moet houden. We moeten ons beter aan de regels houden. Zo niet, dan is de kans groot dat burgemeesters strengere maatregelen gaan nemen. En dat te drukke stranden, parken of winkelstraten weer moeten sluiten.'

Nog beter aan de regels houden

Grapperhaus herhaalde de maatregelen nog maar een keer. 'Houd anderhalve meter afstand, blijft thuis bij klachten, laat je testen bij klachten, vermijd drukte, werk zo veel mogelijk thuis en was je handen helemaal stuk.' De minister maakt zich vooral zorgen over grote groepen mensen die weer bij elkaar komen, maar geen afstand houden. Nieuwe landelijke regels komen er nog niet. 

Ook op Instagram liet de minister van zich horen. De tekst gaat verder na de foto.

Campagne voor jongeren

Grapperhaus richtte zich nog even speciaal op jongeren met de vraag of ze zich echt goed aan de basisregels willen houden. Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hoopt dat jongeren hun gedrag nóg meer gaan aanpassen. Daarom komt er een speciale voorlichtingscampagne. 'Jongeren worden misschien milder ziek, maar thuis kunnen ze hun ouders of grootouders toch aansteken. Dat wil je niet', vertelt Aura Timen van het RIVM aan het AD. Hoe de campagne eruit komt te zien is nog niet bekend. Wel weet Timen zeker dat-ie snel moet komen. 'Want het virus is niet met vakantie.'

Foto: ANPMinister Grapperhaus tijdens de persconferentie.

Anderen lazen ook: Vijf tips tegen eenzaamheid (of corona-blues) en Premier Rutte vertelt over 'heftige coronaperiode'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps