Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz. Foto ANP
Uitgelegd

Minister wil Jodenhaat strenger aanpakken. Waarom?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

De Tweede Wereldoorlog is allang voorbij, maar Jodenhaat bestaat nog altijd. Minister Yeşilgöz van Justitie wil daar strenger tegen optreden. Hoe zit dat?

Wat is Jodenhaat?

Het Joodse volk woont al bijna tweeduizend jaar over de hele wereld. Zij hebben ook al heel lang te maken met Jodenhaat, ook wel antisemitisme genoemd. Al in de middeleeuwen, toen de meeste mensen in Europa christen waren, werden Joden als anders gezien. Na de middeleeuwen ging dat door. Spookverhalen over de Joden gingen de wereld over: ze zouden bijvoorbeeld uit zijn op macht en geld. Later greep Hitler deze mythes aan om hen tot zondebok te maken. Onder zijn leiding vermoordden de nazi’s zes miljoen Joden: de Holocaust.

Bestaat Jodenhaat nu nog?

Helaas wel. Het neemt zelfs toe, zegt de minister. Denk aan mensen die op straat worden lastiggevallen of uitgescholden, omdat ze er Joods uitzien. Joodse gebedshuizen die worden vernield. Anti-Joodse leuzen tijdens voetbalwedstrijden. Of online haat tegen Joden. Zelfs politici in de Tweede Kamer maken zich er schuldig aan, zegt de minister.

Wat wil de minister?

Yeşilgöz wil heel precies in de wet opnemen dat het ontkennen of goedpraten van de Holocaust niet mag. Ook wil ze meer actie tegen anti-Joodse spreekkoren in voetbalstadions, bijvoorbeeld door wedstrijden stil te leggen als dat gebeurt. En online haatberichten moeten vaker worden bestraft. De Eerste en Tweede Kamer moeten nog over dit wetsvoorstel stemmen.

Anderen lazen ook: Joden vieren Jom Kipoer: wat is het?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook