Foto: Eyevine
Uitgelegd

Miora (7) uit Madagaskar maakte een cycloon mee

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marlies Pilon Journalist
Marlies
Pilon

Grote delen van Madagaskar liggen in puin door de cycloon Batsirai. Die raasde afgelopen weekend over het eiland voor de oostkust van Afrika. Miora (7) lag te trillen in haar bed. ‘Het voelde alsof de storm ons huis ging optillen.'

Miora kan nog steeds niet geloven wat er is gebeurd. Ze woont in Ambalavao, een stadje in het zuiden van Madagaskar. ‘De storm heeft veel verwoest in mijn regio. De brug naar de toeristenlodge waar mijn moeder werkt, is kapotgegaan. Dakpannen zijn van de huizen geblazen. Bomen zijn omgewaaid en op huizen en mensen gevallen. Overal is water.’ Zeker twintig mensen kwamen om.

Hulp

Een cycloon is een wervelstorm met windstoten van meer dan 120 kilometer per uur. Er ontstaan huizenhoge golven, regen en modderstromen. ‘Met ons is gelukkig alles goed’, zegt Miora. ‘Maar we staan op de rand van een ramp. Veel mensen zijn ingesloten door het water en hebben hulp nodig. Duizenden mensen hebben geen dak meer boven hun hoofd. Die zijn gaan schuilen in kerken en scholen’. Gelukkig komt er nu wel hulp op gang. Het eiland kan moeilijk opkrabbelen omdat snelwegen kapot zijn en veel mensen al langer honger hebben door extreme droogte. Miora: ‘Het is moeilijk om contact te houden want bellen gaat lastig. Ik hoop dat als ik weer naar school kan, al mijn vrienden weer bij elkaar zijn.’

Wat is een cycloon?

Een cycloon is eigenlijk hetzelfde als een orkaan. Maar hoe hij wordt genoemd hangt af van de plek waar hij ontstaat. Een orkaan ontstaat altijd in het gebied rond de evenaar. Een cycloon komt voor boven de Indische Oceaan.

In dit filmpje wordt uitgelegd hoe een orkaan ontstaat:

Anderen lazen ook: Corona en cycloon: dubbele ramp in India

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook