Scanner

Misdaden oplossen met schilderijscanner

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Wat hebben de schilderijen van Rembrandt en de kleding van een boef met elkaar gemeen? Ze kunnen met hetzelfde apparaat worden onderzocht: met de schilderijscanner van het Rijksmuseum.

Bekende schilderijen uit het museum in Amsterdam worden met de scanner onderzocht. Zit er misschien nog een ander meesterwerk onder, waar de schilder honderden jaren geleden overheen heeft geverfd?

Misdrijven oplossen

Arian van Asten hoorde van de scanner en kwam op het idee voor de samenwerking. Hij is onderzoeker en werkt voor het Nederlands Forensisch Instituut. Die organisatie helpt de politie bij het zoeken naar de beste manieren om misdrijven op te lossen. ‘Ik dacht gelijk aan T-shirts en spijkerbroeken onder de scanner’, vertelt hij. En dat werkte.

Stofjes opsporen

Het apparaat maakt röntgenfoto’s om elke laag uit het schilderij te onderzoeken op bepaalde stofjes. ‘Zo kunnen we heel precies zoeken. In bloed zit bijvoorbeeld ijzer. Als de bloedvlekken niet meer te zien zijn, kan er nog wel ijzer in het shirt zitten. Dat kunnen we opsporen door elk laagje op ijzer te scannen. Zo kunnen we misschien DNA-sporen vinden en daarmee mensen opsporen die bij het misdrijf betrokken zijn’, vertelt de onderzoeker. 

De politie nu ook echt zo’n scanner gaat kopen is nog even afwachten. ‘Het scanapparaat kost wel een paar honderdduizend euro. Misschien kunnen we het af en toe van het museum lenen.’ 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Mare (13) doet ondezoek op Spitsbergen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook