foto University of Sheffield

Moestuinmatrassen in vluchtelingenkamp

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Vluchtelingenkamp Zaatari ligt midden in de woestijn van Jordanië. Het is er kurkdroog, dus groente kweken lukt niet. Maar Britse onderzoekers bedachten een slimme oplossing om de Syrische vluchtelingen in het kamp te helpen.

Wetenschappers van de universiteit van Sheffield sneden oude matrassen aan stukken. In deze stukken matrasschuim goten ze water en plantenvoedsel. Daarna strooiden ze er zaadjes bij en was het afwachten geblazen.

foto Universiteit Sheffield

In het kamp lagen matrassen genoeg

Het idee bleek te werken. Binnen een paar weken konden de vluchtelingen hun zelf geteelde tomaten, aubergines, paprika’s en munt oogsten. Het grote voordeel van de matrassen blijkt dat die heel goed water vasthouden. Er is dus maar weinig water nodig om de plantjes te laten groeien.

foto Universiteit Sheffield

Het idee van de moestuin-matrassen kwam van één van de onderzoekers, Moaed Al Meselmani, die zelf een paar jaar geleden uit Syrië vluchtte. ‘Als je gevlucht bent en in een kamp woont, zijn het meestal de kleine, simpele dingen van thuis die je het meest mist. Zoals bijvoorbeeld een kopje verse muntthee. Het is fijn dat de mensen in Zaatari daar nu zelf voor kunnen zorgen’, zo vertelde hij tegen Britse journalisten.

Anderen lazen ook: Hoe komt groente op je bord?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook