Foto: Olaf Kraak
Uitgelegd

Moet Keti Koti een officiële vrije dag worden?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

De slavernij herdenken en de afschaffing ervan vieren: dat gebeurt in Nederland op 1 juli tijdens Keti Koti. Voor veel mensen een heel belangrijke dag, maar het is geen officiële vrije dag. Maar daar willen sommige mensen verandering in.

Mensen kopen op een slavenmarkt en behandelen als je eigendom. Moeilijk om je voor te stellen: toch gebeurde het lange tijd. Ook door Nederlanders. Mensen werden uit Afrikaanse landen zoals Ghana gehaald en na een barre tocht naar Suriname en de Nederlandse Antillen gebracht. Daar moesten ze als slaven zwaar werk doen op plantages of in het huishouden. Ze kregen hier niet voor betaald, mochten alleen doen wat hun meester wilde en kregen vaak de gruwelijkste straffen.

"Gouden Eeuw?"

In de geschiedenisboeken staat deze periode, die ruim 150 jaar geleden eindigde, bekend als de Gouden Eeuw omdat Nederland heel rijk werd door de opbrengsten van de plantages. Maar door de slavenhandel noemen veel mensen deze tijd juist een zwarte bladzijde in de geschiedenis. 

Tienduizenden handtekeningen

Dat deze zwarte periode stopte, is voor veel mensen enorm belangrijk. Toch is deze herdenkingsdag, die aanstaande vrijdag is, geen officiële vrije dag, zoals bijvoorbeeld Pasen of Pinksteren. Maar sommige mensen vinden dat iedereen vrij zou moeten zijn om deze dag te vieren. De petitie die zij vorig jaar al startten, werd ruim 62.000 keer ondertekend. Dit jaar wordt er dus weer actie gevoerd en zijn er ruim 2300 handtekeningen binnen. Het is aan de Tweede Kamer of er daadwerkelijk een vrije dag van wordt gemaakt.

Vind jij ook dat iedereen vrij moet zijn tijdens Keti Koti?

Anderen lazen ook: Stilstaan bij slavernij tijdens Keti Koti

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook