Monsterklus voor nieuwe Britse premier Truss

De Britten hebben een nieuwe leider: Liz Truss van de Conservatieve Partij. De derde vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk begin al meteen met een uitpuilende to-do-lijst.

Door Judie Jaspers
Monsterklus voor nieuwe Britse premier Truss

Truss volgt de kleurrijke Boris Johnson op, die in juli opstapte. Nu Truss de meeste stemmen van haar partij binnen heeft, kan ze gaan regeren. 'Bedankt voor het vertrouwen in mij om onze grote conservatieve partij, de grootste politieke partij op aarde, te leiden', zei mevrouw Truss in haar speech. 'Als uw partijleider ben ik van plan te doen wat we die kiezers in ons geweldige land hebben beloofd.'

Economische ellende

De 47-jarige Truss mag meteen aan de slag met een enorme klus. Haar land zit namelijk in flinke economische ellende. Er is hoge inflatie: prijzen voor gewone boodschappen stijgen snel en ook de energieprijzen rijzen de pan uit. Veel Britten hebben dan ook moeite om de eindjes aan elkaar te knopen.

Gedurfd plan

Truss heeft al gezegd hoe ze dit probleem wil aanpakken: 'Ik zal een gedurfd plan uitbrengen om de belastingen te verlagen en onze economie te laten groeien.' Zo hoopt ze dat mensen meer geld te besteden hebben aan rekeningen, eten en energie. Maar volgens haar tegenstanders helpt ze de economie met haar plan alleen maar verder de afgrond in.

Afzwaaiende Boris

Boris Johnson biedt waarschijnlijk morgen officieel zijn ontslag aan bij koningin Elizabeth. De afzwaaiende Boris denkt dat zijn opvolger ‘het juiste plan’ heeft om de economische crisis in het Verenigd Koninkrijk aan te pakken.