Beeld: Stichting Vluchteling

Morris (10) loopt kilometers in Nacht van de Vluchteling

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Wereldwijd zijn er 41,5 miljoen kinderen op de vlucht. Dat heeft UNICEF, een organisatie die over de hele wereld kinderen helpt, vandaag bekendgemaakt. Tijdens de Nacht van de Vluchteling wordt aandacht voor vluchtelingen gevraagd.

Eind 2021 waren er nog 36,5 miljoen kinderen op de vlucht. Door de oorlog in Oekraïne zijn daar nog eens vijf miljoen bijgekomen. Kinderen moeten dus vluchten voor oorlogen en conflicten in hun eigen land, maar ook natuurrampen zoals overstromingen of branden zorgen ervoor dat kinderen hun huis moeten verlaten.

Nacht van de Vluchteling

Morris (10) loopt dit weekend mee met de Nacht van de Vluchteling, een jaarlijkse wandeltocht bedoeld om aandacht en geld voor vluchtelingen in te zamelen. ‘Dit weekend ga ik de twintig kilometer lopen in Utrecht, samen met mijn tweelingbroer Tex en -zus Soesja. Mijn oudere broer en ouders lopen ook mee. We lopen dan ’s avonds, door het donker.'

Oneerlijk

'Daarmee wil ik iets doen voor mensen die moeten vluchten. Zij hebben vrienden en familieleden achtergelaten en moeten soms dagen achter elkaar lopen. Ze kunnen dan niet veel meenemen want tassen zijn zwaar. Dat vind ik oneerlijk. Ik kan hier alles doen wat ik leuk vind en heb nooit honger. Mensen kunnen onze wandeling sponsoren. We hebben al meer dan duizend euro binnen. Van dat geld kunnen vluchtelingen eten of spullen kopen of ergens overnachten. Ik hoop dat elke vluchteling ergens terechtkomt waar het veilig is.'

Op de foto bovenaan dit stuk zie je van links naar rechts: Morris, Tex en Soesja.

Anderen lazen ook: Tenten bij overvol asielzoekerscentrum

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook