Wagenziek. Foto Shutterstock
Zomer

Muggen, heimwee, diarree: tips tegen zomerse ellende

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Lekker luieren aan het water, eindeloos veel ijsjes eten en af en toe een potje tafeltennis. Het is vakantie! Niets fijners dan dat. Hoewel… Er zijn ook dingen aan vakantie die eigenlijk best wel vervelend zijn. Maak je klaar voor een serie vol herkenbare ongemakken. Met oplossingen – áls die er zijn. Vandaag lees je deel één van twee.

Wagenziek

Je stapt de auto, boot of het vliegtuig in. Laat die vakantie maar beginnen! Maar ineens voel je het opkomen. Je begint te gapen, je buik voelt weeïg. En voor je het weet heeft je hoofd de kleur van een granny smith-appel. Reisziekte heeft te maken met je evenwichtsorgaan dat in je oor zit. Dat raakt soms in de war als je ogen niet zien dat het voertuig beweegt, maar je evenwichtsorgaan dat wel merkt. Dat orgaan geeft daarom een signaal aan je hersenen. Je wordt misselijk en zweterig, en moet misschien overgeven. Zorg voor genoeg frisse lucht en probeer te zien waar je heengaat. Soms helpt het om voorin te zitten. Eet en drink regelmatig, maar niet te veel. Er zijn ook tabletjes die kunnen helpen. Als je denkt dat speciale bandjes of watten in je oren helpen: mooi! Maar daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Ga niet lezen of gamen, dat maakt de misselijkheid erger. Zet liever een fijn muziekje of luisterboek op. 

Onder de foto lees je hoe je die ellendige muggen bij je weghoudt.

Mug. Beeld Shutterstock

Muggen-manie 

Je kent ze wel: mensen die zeggen dat ze nóóit worden gestoken. Super-irritant, maar hebben ze gelijk? Muggen vinden de één inderdaad lekkerder dan de ander. Ieder mens heeft een eigen ‘luchtje’: een combi van je temperatuur, wat je uitademt en je lichaamsgeur. Een mug ruikt welke stofjes daarin voor hem het meest voedzaam zijn. En de één heeft daar meer van dan de ander. Dat is dus de reden dat jij lek gestoken wordt terwijl je zusje ’s ochtends met nul bulten de tent uitloopt. Insectenspray met DEET werkt, maar is niet zo gezond. Volgens insectenwetenschapper Bart Knols is het beter om je helemaal in te smeren met eucalyptusolie met daarin het stofje citriodiol. Daar schijnen muggen niet dol op te zijn. Maar een hor voor je raam of tent houdt de zoemers ook buiten. Is het al te laat? Een lik anti-jeukzalf helpt. Wist je dat kou ook een kriebel-killer is? Een zak doperwten uit de vriezer (met theedoek erom) doet wonderen.

Volgende week lees je deel twee van deze serie. Daarin lees je de beste tips tegen heimwee, hoogtevrees en... diarree!

Anderen lazen ook: 7 tips tegen je vervelen in de zomervakantie

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps