Dierenmummie in de CT-scanner

Mummies in het ziekenhuis

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Een Amsterdams ziekenhuis had zaterdag wel heel bijzondere patiënten op de onderzoekstafel liggen. Het waren geen mensen van vlees en bloed, maar uitgedroogde dierenmummies!

Hoe ziet een mummie er van binnen uit? Je weet het niet, want als je er een uitpakt, is het geen mummie meer. Maar met de techniek van tegenwoordig kun je zonder de mummie aan te raken toch heel veel te weten komen. Daarom gingen zaterdag dertien dierenmummies door de CT-scanner van het Amsterdam UMC.

Van muis tot krokodil

De patiënten zaterdag: vijf vogels, drie vissen, twee katten, een muis, een krokodil en een scarabee. Ze zijn zo’n tweeduizend jaar geleden overleden en liggen tegenwoordig in museum Allard Pierson. De scans en röntgenfoto’s worden nog uitgebreid onderzocht. Maar de onderzoekers zagen al snel dat de krokodil bijvoorbeeld heel goed bewaard is gebleven. De mummie van de valk (foto boven) bleek juist helemaal leeg.

Röntgenfoto van een krokodillenmummieOp deze foto zie je een röntgenfoto van de krokodillenmummie. Deze is goed bewaard gebleven!

Anderen lazen ook: Eerste zwangere mummie ontdekt

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook