Penny 1943

Munt uit 1947 is misschien miljoenen waard

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Een Amerikaanse man die als tiener een koperen cent als wisselgeld kreeg, had dankzij dat muntje steenrijk kunnen worden. Maar het liep anders, want officieel bestond het geldstuk niet. Vandaag wordt de cent geveild en misschien brengt-ie wel 2 miljoen dollar op.

Don Lutes, uit de Amerikaanse staat Massachusetts, was 16 jaar toen hij in 1947 in de schoolkantine zijn lunch betaalde. Bij het wisselgeld dat hij terugkreeg zat een koperen cent.  

Opvallend

Het viel hem op dat de munt in 1943 was geslagen. Dat was gek, want volgens de Amerikaanse regering werden álle centen sinds 1942 niet van koper, maar van staal met een laagje zink gemaakt. Koper was tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) namelijk voor allerlei andere dingen nodig, bijvoorbeeld voor kogels.

Toen Don Lutes een brief aan de regering schreef over zijn bijzondere munt, kreeg-ie als antwoord dat zijn cent uit 1943 niet van koper kón zijn: 'Alle penny’s die in 1943 zijn geslagen, zijn van verzinkt staal.'

Koperen plaat

Hoe het echt zat bleek pas veel later. In 1943 waren wel ongeveer vijftien koperen penny's geslagen. Dat was per ongeluk gebeurd doordat in een van de geldmachines een koperen plaat vastzat. Zonder dat iemand het toen zag, mengden de koperen muntjes zich met miljoenen muntjes van staal. Een paar van die koperen centen doken daarna weer op.

Toen Don Lutes vorig jaar stierf kwam zijn munt bij een veiling terecht. Hoeveel deze precies gaat opbrengen is niet bekend, maar in 2010 bracht zo'n zeldzame koperen penny uit 1943 bij een veiling 1,7 miljoen dollar op. Dat is bijna 1,5 miljoen euro.

Anderen lazen ook: Duur schilderij gemaakt door ... computer.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Jammer nou!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.