Willem van Oranje

Museum koopt beeldje voorvader koning Willem-Alexander

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Zo'n vierhonderd jaar geleden werd het gemaakt als luxe souvenir voor Oranje-fans: een vijftien centimeter hoog bronzen beeldje van prins Willem van Oranje, een verre voorvader van koning Willem-Alexander. Het Rijksmuseum kocht het op een veiling in Parijs.

Het beeld is zeldzaam omdat er maar twee andere exemplaren van teruggevonden zijn. De Amsterdamse beeldhouwer Hendrick de Keyser maakte het in 1620. Hij ontwierp ook het graf van de prins van Oranje in de Nieuwe Kerk in Delft.

Miljonair

Waarschijnlijk waren de beeldjes bestemd voor bewonderaars van de prins. Het exemplaar dat het Rijksmuseum nu heeft gekocht, komt uit de collectie van Juan de Beistegui, een rijke kunstverzamelaar die vorig jaar overleed.

Herinnering

Het Rijksmuseum kreeg het geld om het beeld te kopen van een stichting die de herinnering aan Willem van Oranje levend wil houden: de Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting. Je kunt het beeldje bekijken op de tentoonstelling Willem van Oranje is hier! in Museum Prinsenhof in Delft.

Anderen lazen ook: Welkom in de 80-jarige oorlog.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook