Foto: Pixabay

Mysterie rondom dode olifanten in Botswana opgelost

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Het is een verdrietig verhaal. Honderden olifanten stierven afgelopen zomer plotseling in het Afrikaanse land Botswana. Onderzoekers wisten niet waardoor dan kwam. Tot nu: het blijkt blauwalg te zijn.

In juli stierven 350 olifanten in de Okavango-delta, een natuurgebied in het noordwesten van Botswana. Daar leven zo'n 15.000 grijze reuzen. Onderzoekers kwamen direct in actie, maar de doodsoorzaak bleef een mysterie. Zowel mannetjes als vrouwtjes van alle leeftijden werden dood gevonden maar ze hadden allemaal hun ivoren slagtanden nog, waardoor het waarschijnlijk geen stropers waren die erachter zaten.

Blauwalg

Het mysterie lijkt nu opgelost: de sterfte heeft te maken met het water dat de olifanten dronken. Het viel de onderzoekers eerder dit jaar al op dat veel olifanten rond een waterbron waren neergevallen. De experts namen bloed af en kwamen erachter dat de beesten zijn overleden door blauwalg, een dikke drap op het water. Daarin zitten giftige bacteriën. Toch blijft er nog een vraag over: Waarom stierven alleen olifanten en geen andere dieren? Daar gaan de onderzoekers nu hun hoofd over buigen. 

Anderen lazen ook: Zorgen over olifantensterfte in Botswana.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik was het niet!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.