Mestkevers

Mysterie: wat doen al die mestkevers in Nederland?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Thijs Jacobs
Thijs
Jacobs

Niemand weet waar ze vandaan komen, maar toch zijn ze er ineens: gigantische zwermen mestkevers. De beestjes duiken overal in Nederland en België op.

Insectendeskundige Arnold van Vliet weet niet wat hij ziet. Een mestkeverplaag is nog nooit eerder voorgekomen in Nederland. Hij vertelt aan Nature Today dat er honderden mensen er last van hebben.

Geen schade

Volgens de insectendeskundige zorgen de mestkevers niet voor schade, maar toch is het niet fijn dat er opeens zo veel van in het land zijn. ‘Het zijn er ontelbaar veel. Sommige gevels van huizen zijn helemaal bedekt met de beestjes. Hoelang de overlast duurt, weten we nog niet. We weten namelijk nog niets eens waarom de kevers er zijn', zegt Van Vliet.

Andere mest

De keversoort die ons land bestormt heeft geen Nederlandse naam. Officieel heet-ie: Aphodius contaminatus. Hij komt eigenlijk ook niet veel voor in Nederland. Dat-ie sinds kort wel hier is, zou te maken kunnen hebben met een nieuwe soort mest die de Nederlandse boeren gebruiken. Het zou ook kunnen komen door het veranderende weer in ons land.

Anderen lazen ook: Japanse kever Spike kan tekenen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps