Beschadigde Moai-beelden. Foto AFP
Uitgelegd

Mysterieuze beelden Paaseiland in brand: hoe zit dat?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Paaseiland staat bekend om zijn reusachtige stenen beelden die al eeuwenlang over het eiland waken. Een grote brand heeft de geheimzinnige reuzenkoppen deels verwoest. Hoe zit dat?

Paaseiland is ongeveer zo groot als Texel. Het ligt midden in de Stille Oceaan, duizenden kilometers van de Chileense kust. Het vulkanische eiland staat sinds 1995 op de werelderfgoedlijst van Unesco. De beroemde beelden waar het om gaat, zijn tussen de twaalfde en vijftiende eeuw gemaakt door de Rapa Nui. Dat waren de voorvaderen van de eilandbewoners van nu. Er staan er bijna duizend op het eiland. Allemaal met hun rug naar de zee. 

Enorm en superzwaar

De paaseilandbeelden zijn enorm en superzwaar. De hoogste is 21 meter hoog en weegt 155.000 kilo. De moai, zoals ze genoemd worden, zijn gemaakt uit tufsteen. Dat is een zacht vulkanisch gesteente. 

Reuzenhoofden

Over de reuzenhoofden zijn nog veel vragen. Bijvoorbeeld: hoe hebben de makers die gigantische beelden op hun plek gekregen? Op de vraag waarom ze eigenlijk zijn neergezet, kwam twee jaar geleden een antwoord. Volgens onderzoekers geloofden de oude bewoners dat de beelden hun land vruchtbaarder maakten.

Oorzaak nog onbekend

Een grote brand heeft nu een hoop schade veroorzaakt aan de beelden. Een gebied van zo’n 120 voetbalvelden is getroffen door de brand. Sommige moai zouden helemaal verbrand zijn. Hoeveel beelden zijn beschadigd, is nog niet bekend. Volgens de burgemeester van Paaseiland is de brand veroorzaakt door mensen, maar dat is niet zeker. De oorzaak wordt nu onderzocht. Daarom mogen toeristen het gebied voorlopig niet bezoeken.

Anderen lazen ook: Mysterieuze raket ingeslagen op de maan

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook