ANP

Na eikenprocessierups ook dit plaagdier op komst?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Jeukende bultjes en bomen vol nesten: de afgelopen weken kon je niet om de eikenprocessierups heen. Maar er ligt een nieuw plaagdier op de loer: de dennenprocessierups. Ook een rups, maar wellicht nog vervelender. Drie vragen (en antwoorden) over dit dier.

Wat is er zo vervelend aan de dennenprocessierups?

Zoals je misschien weet, heeft de eikenprocessierups brandharen die zorgen voor jeukende bultjes. De dennenprocessierups heeft deze haartjes ook, maar dan veel meer! Er wordt daarom gevreesd dat deze rups voor meer overlast gaat zorgen. Nog een nadeel: deze processierups zit graag op dennenbomen. Maar die bomen kun je niet bespuiten met gif, dat werkt niet. Het wordt daarom lastig om de diertjes weg te krijgen.

Kunnen we er niet nu al iets tegen doen?

Jazeker! De diertjes zijn nog niet in Nederland ontdekt, maar al wel in de Ardennen. Dit gebied in België ligt dichtbij Nederland. Experts denken daarom dat de dennenprocessierups over een paar jaar ook in Nederland voorkomt. Veel gemeenten in Nederland beginnen nu al met een plan tegen de diertjes, want ze willen voorkomen dat ze de grens oversteken. Dit willen de gemeenten doen door meer verschillende bomen en bloemen te planten. Dat zorgt voor meer insecten en vogels die de rupsen misschien wel opeten.

Zijn die voorbereidingen wel nodig? Of maken we ons te druk?

Daarover verschillen de meningen. Gemeenten willen er graag alles doen om de komst van de dennenprocessierups tegen te houden. Maar experts denken dat de overlast wel mee zal vallen. Dennenbomen staan namelijk vaak in het bos en niet op plekken waar veel mensen wonen. Hierdoor zorgt de dennenprocessierups waarschijnlijk voor minder overlast dan de eikenprocessierups.

In de video hieronder zie je hoe het dier zich ontwikkelt van eitje naar rups:

Anderen lazen ook: Tips tegen jeuk van de eikenprocessierups.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.