Jongen in ziekenhuisbed met dokter ernaast

Naar het ziekenhuis? Zo zorg je dat de dokter naar je luistert

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Als je naar het ziekenhuis moet, moeten artsen goed uitleggen wat er gaat gebeuren. En ze moeten naar jou luisteren. Daar heb je recht op volgens het Kinderrechtenverdrag. Maar gebeurt dat ook altijd? De Kinderombudsman deed daar onderzoek naar.

‘Over het algemeen zijn kinderen best tevreden met de zorg die ze krijgen’, vertelt Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer. ‘Maar wat ze het liefste willen, is dat hun behandelingen zo goed mogelijk in hun leven passen, en niet andersom.’

Ruimte voor vragen

Haar organisatie, de Kinderombudsman, sprak met 22 kinderen die eenmalig of juist vaak naar het ziekenhuis moesten. ‘Ze vonden het belangrijk goed geïnformeerd te worden en ruimte te krijgen voor vragen. En dat er interesse is in hun leven en hoe alles in te passen is in hun leven.’

Inleven in anderen

Uit het onderzoek van de Kinderombudsman komen adviezen voor artsen en verpleegkundigen, scholen en sportclubs. Maar Kalverboer heeft ook nog wel tips voor andere kinderen. ‘Waar ik van schrok is hoe vaak kinderen het mikpunt worden omdat ze anders zijn of omdat ze sommige dingen niet goed kunnen. Daar moet de school naar kijken, maar ook kinderen zelf. Realiseer je dat het voor geen enkel kind leuk is om anders te zijn. Ieder kind wil gezien worden en erbij horen. Verplaats je in de ander en bedenk hoe jij benaderd zou willen worden.’

Moet je zelf binnenkort naar het ziekenhuis en wil je dat je goed bij je behandeling betrokken wordt? Vier tips van de Kinderombudsvrouw:

  • - Bereid je voor. Overleg vooraf met je moeder of vader wat je belangrijk vindt in het gesprek. Op onze site staan tips die kunnen helpen.
  • - Schrijf het op als je bang bent om te vergeten wat je wil zeggen, of het misschien niet durft. Dat briefje kun je dan aan de dokter geven.
  • - Er is niks mis mee als je bijvoorbeeld zegt dat je graag een afspraak buiten schooltijd wil, omdat je school belangrijk vindt. Misschien lukt het niet, maar dan heb je het in ieder geval gezegd en lukt het een andere keer misschien wel.
  • - Er kan meer dan je denkt, als je het maar vraagt (of een ouder laat vragen als je dat fijner vindt)


In de papieren Kidsweek van donderdag 10 juni vertelt Noud (12) over zijn ervaringen met ziekenhuizen.

Anderen lazen ook: Saméo (11): ‘Mijn wens is dat elk kind kanker overleeft’

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook