ANP

Nachtwacht opgeknapt voor ogen van publiek

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Het is even wennen voor mensen die De Nachtwacht willen bekijken. Het schilderij van Rembrandt van Rijn hangt een jaar lang in een glazen huis, omdat het wordt onderzocht en opgeknapt.

Bezoekers van het Rijksmuseum in Amsterdam staan de komende tijd zo’n zeven meter van het beroemde schilderij af. Maar daar krijgen ze wel iets bijzonders voor terug: live meekijken met een onderzoeksteam.

Nieuwe snufjes

Het glazen huis waarin het schilderij hangt is van alle nieuwe snufjes voorzien. Zo ligt er op de vloer een rails met een plateau, waarop de onderzoekers zich langs het schilderij kunnen laten rijden. Hierop zit ook een microscoop waarmee heel nauwkeurig naar het werk kan worden gekeken. Het onderzoeksteam heeft als doel om zoveel mogelijk te weten te komen over De Nachtwacht. Zo proberen ze erachter te komen welk type verf Rembrandt gebruikte en wat er in de loop der jaren veranderd is aan het schilderij.

Nieuwe technieken

Volgens de onderzoekers is het nu de beste tijd voor het onderzoek. Dankzij nieuwe technieken en computerkracht kunnen ze meer onderzoeken dan ooit. Over ruim een jaar is het afgerond en is het schilderij klaar om opgeknapt te worden. Ook dan mogen bezoekers van het museum meekijken.

Wil jij zien hoe de onderzoekers hun werk doen, maar heb je geen tijd om naar Amsterdam te gaan? Via deze link kun je live meekijken met het onderzoeksteam.

Anderen lazen ook: Zo klinkt de stem van Rembrandt, denken ze.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.