De astronauten in ISS testen de wc uit. Foto Pixabay

NASA lanceert duur toilet voor in de ruimte

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

De Amerikaanse ruimteorganisatie NASA organiseerde eerder dit jaar een ontwerpwedstrijd voor een nieuwe ruimtetoilet. De opdracht? Mannen én vrouwen moeten er comfortabel op kunnen poepen en plassen. De winnaar is nu bekend. De duurste wc ooit wordt binnenkort gelanceerd.

Een toiletbezoek in de ruimte is niet zo makkelijk als op aarde. Doordat er geen zwaartekracht is, is de kans groot dat de uitwerpselen door de lucht gaan zweven. Om zo’n stinkend zootje te voorkomen gebruiken astronauten speciale ruimte-wc’s. Met een nadeel: die zijn niet zo geschikt voor vrouwen. Plassen kan namelijk alleen in een speciale trechter. Voor toekomstige missies naar de maan werd de hulp van ontwerpers ingeschakeld.   

De winnaar 

Voor 23 miljoen dollar wordt de winnende ruimtepot nu gemaakt. De wc weegt 45 kilo en is een stuk kleiner dan z’n voorganger. De nieuwe pot kreeg de naam Universal Waste Management System en lijkt op onze wc’s op aarde. Toch zijn er verschillen: het toilet zuigt ontlasting naar binnen waardoor het niet kan ontsnappen, mannen én vrouwen kunnen er comfortabel op zitten en urine kan gefilterd worden. Binnenkort wordt-ie met een vrachtruimteschip naar ruimtestation ISS gebracht. Daar mogen astronauten ‘m gaan uitproberen.  

Hieronder zie je hoe de toilet eruitziet.

 

Anderen lazen ook: Wedstrijd: wie bedenkt de ultieme maan-wc?.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook