Foto: NASA

NASA showt maanpakken voor volgende reis

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

In 2024 gaan er twee astronauten naar de maan. Een van hen wordt de allereerste vrouw op de maan! Dat is de bedoeling tenminste. Bij deze nieuwe maanmissie horen ook nieuwe ruimtepakken. Die presenteerde de ruimtevaartorganisatie NASA deze week.

Exploration Extravehicular Mobility Unit, of xEMU: zo heet het ene pak (het witte pak op de foto hierboven). En als het goed is, zit het soepeler dan het klinkt. Zo kunnen de heupen en knieën lekker draaien en zijn de schouderstukken verbeterd. Daardoor kun je beter tillen. Ook hebben de wandelschoenen flexibele zolen en kunnen delen van het pak worden verwisseld. Ook belangrijk: het pak kan tegen superkou, extreme hitte en andere barre omstandigheden.

Nog een model
Het andere model is het Orionpak (het oranje pak op de foto). Dat wordt gedragen tijdens de lancering en in het ruimtevaartuig. Het pak beschermt en geeft zuurstof als de druk wegvalt. Het wonderpak kan astronauten zeker zes dagen in leven houden als dat nodig is.

47 jaar geleden

Van buiten lijken de pakken misschien op die waarmee astronauten ook naar ruimtestations gaan. Toch zijn deze volgens NASA veel beter. Dat mag ook wel, want de laatste keer dat er iemand op de maan landde was in 1972. Dat is 47 jaar geleden! 

Anderen lazen ook: Ruimtevaartuig onderweg naar de maan.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook