Nathalie over bellen met een Zweed

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

stelling nathalie scoop2Zweden heeft sinds kort een bijzonder telefoonnummer: het Nationale Telefoonnummer. Als je dat belt, krijg je eerst een bandje. ‘Je wordt nu doorverbonden met een willekeurige Zweed, ergens in Zweden’, hoor je dan.

Een paar seconden later krijg je zo’n willekeurige Zweed aan de lijn. Nou ja, wél een Zweed die vooraf heeft aangegeven het leuk te vinden om gebeld te worden door nieuwsgierige buitenlanders.

Volvo's en gehaktballetjes
Met die telefoon-Zweed (die als het goed is ook een beetje Engels spreekt) kun je het dan bijvoorbeeld hebben over typisch Zweedse dingen als Volvo’s, H&M of de gehaktballetjes van Ikea. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon over Justin Bieber of het weer praten.

Het telefoonnummer is een idee van het Zweedse toeristenbureau. Dat wil de hele wereld op deze manier kennis laten maken met het Scandinavische land. Ik vind het een briljant idee. Eigenlijk zou élk land zo’n telefoonnummer moeten hebben. Dat zou een heleboel misverstanden en vooroordelen uit de weg kunnen ruimen.

Handig toch om eindelijk eens aan een willekeurige Amerikaan te vragen of hij echt elke dag bij McDonald’s eet? En stel dat je je spreekbeurt over Australië wil houden. Hoe makkelijk is het dan om een willekeurige Australiër iets te vragen over de gewoontes in zijn land?

Klompen en molens
Als Nederland ook zo’n nummer krijgt, zou ik me meteen aanmelden als willekeurige Nederlander. Lijkt me geweldig om geduldig aan een bellende Chinees uit te leggen dat we hier echt niet allemaal op klompen lopen en in een molen wonen.

Stelling: Elk land moet een nationaal nummer krijgen

Kayte Moll van CharanteKayte (10): eens
‘Ik hou zelf niet zo van praten met een wildvreemde waarvan ik het gezicht niet kan zien. Facetimen of skypen zou ik fijner vinden. Of je moet vooraf al wat informatie krijgen over degene die je aan de lijn krijgt. En het liefst zou ik dan willen kiezen wat voor leeftijd iemand ongeveer heeft. Dat zou wel fijn zijn.’

 

 

Imme (10)imme tiegelaar2 Oneens
‘Ik zou zo’n nummer nooit bellen dus van mij hoeft het niet. Ik zou niet weten waar ik het met een vreemde over moest hebben. Ik zou me er ook nooit voor opgeven. Ik denk dat er ook wel veel misbruik van gemaakt kan worden. Dat mensen gaan bellen en dan gaan schelden ofzo. Ik zou daar in elk geval geen zin in hebben.’

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps