Nationale Buitenspeeldag: 5x origineel buitenspelen

Hoera, het is vandaag nationale buitenspeeldag! Dus hup, naar buiten. Wil je eens iets anders doen dan skaten of voetballen? Met deze 5 originele buitenspeel-tips kan jouw buitendag niet meer stuk.

Nationale Buitenspeeldag: 5x origineel buitenspelen

1 Maak je eigen 'bloembom'

Je buurt opvrolijken én de bijen en andere insecten helpen? Maak zelf bloembommen. Dat zijn ronde pakketjes bloemzaadjes, beschermd door klei en compost. Ideaal voor plekken waar je niet makkelijk bij kunt. Én voor luie tuiniers. Het enige wat je hoeft te doen, is jouw bloembom op de goeie plek gooien. Binnen no time heb heb jij een vrolijke bloemenzee. 

Hier wordt stap voor stap uitgelegd hoe je zo’n bloembom maakt.

2 Melig spel

Ideaal voor in de tuin. Nodig: lekkere dingen die tegen water kunnen, een bak water en een bak meel. Bind je handen op je rug en probeer met je mond iets uit de bak met water te halen. Gelukt? Hup, naar de volgende bak, maar dan verstopt in meel. Meliger wordt het niet, toch? 

Deze tip komt van Jantje Beton, waar je nóg meer buitenspeeltips vindt!

3 Smokkelaartje

Bij dit spel worden kinderen in twee groepen verdeeld. 'Smokkelaars' proberen zoveel mogelijk (zelfgemaakte!) bankbiljetten over de grens te smokkelen. Het wordt ze héél lastig gemaakt door de 'douane' die het geld probeert te onderscheppen. Het gaat erom wie er aan het einde van het spel het meest geld heeft: de douane of de smokkelaars. Zoek hiervoor een bosachtig gebied op waar je je goed kan verstoppen, maar waar kinderen ook goed kunnen rennen. Speel het spel bij avondschemer of in het donker. Spanning en sensatie gegarandeerd! 

Kijk hier voor meer instructies.

4 Omgekeerd verstoppertje

Het idee is hetzelfde als verstoppertje, maar nu verstopt maar één iemand zich. Alle anderen moeten diegene gaan zoeken. Het kind dat de verstopper vindt, gaat bij hem of haar zitten. Het spel is afgelopen als iedereen erbij zit. Degene die de verstopper als eerste vond, mag 'm zijn in het volgende potje.

5 Bouw je eigen schuilhut

Bouw je eigen bunker of schuilhut. Kies daarvoor een handige plek die al lekker beschut is. Bijvoorbeeld een kuil, een omgevallen boom of een laaghangende tak. Versterk die met dikke takken of stammen tot een stevig raamwerk. Vlecht er dunnere takken doorheen en camoufleer de hut zo goed mogelijk met bladeren of mos. Niemand die jou nog ziet!

Foto: Shutterstock