Nationale Buitenspeeldag. Foto Hollandse Hoogte / Kees van de Veen

Nationale Buitenspeeldag: 5x origineel buitenspelen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Hoera, het is vandaag nationale buitenspeeldag! Dus hup, naar buiten. Wil je eens iets anders doen dan skaten of voetballen? Met deze 5 originele buitenspeel-tips kan jouw buitendag niet meer stuk.

1 Maak je eigen 'bloembom'

Je buurt opvrolijken én de bijen en andere insecten helpen? Maak zelf bloembommen. Dat zijn ronde pakketjes bloemzaadjes, beschermd door klei en compost. Ideaal voor plekken waar je niet makkelijk bij kunt. Én voor luie tuiniers. Het enige wat je hoeft te doen, is jouw bloembom op de goeie plek gooien. Binnen no time heb heb jij een vrolijke bloemenzee. 

Hier wordt stap voor stap uitgelegd hoe je zo’n bloembom maakt.

2 Melig spel

Ideaal voor in de tuin. Nodig: lekkere dingen die tegen water kunnen, een bak water en een bak meel. Bind je handen op je rug en probeer met je mond iets uit de bak met water te halen. Gelukt? Hup, naar de volgende bak, maar dan verstopt in meel. Meliger wordt het niet, toch? 

Deze tip komt van Jantje Beton, waar je nóg meer buitenspeeltips vindt!

3 Smokkelaartje

Bij dit spel worden kinderen in twee groepen verdeeld. 'Smokkelaars' proberen zoveel mogelijk (zelfgemaakte!) bankbiljetten over de grens te smokkelen. Het wordt ze héél lastig gemaakt door de 'douane' die het geld probeert te onderscheppen. Het gaat erom wie er aan het einde van het spel het meest geld heeft: de douane of de smokkelaars. Zoek hiervoor een bosachtig gebied op waar je je goed kan verstoppen, maar waar kinderen ook goed kunnen rennen. Speel het spel bij avondschemer of in het donker. Spanning en sensatie gegarandeerd! 

Kijk hier voor meer instructies.

4 Omgekeerd verstoppertje

Het idee is hetzelfde als verstoppertje, maar nu verstopt maar één iemand zich. Alle anderen moeten diegene gaan zoeken. Het kind dat de verstopper vindt, gaat bij hem of haar zitten. Het spel is afgelopen als iedereen erbij zit. Degene die de verstopper als eerste vond, mag 'm zijn in het volgende potje.

5 Bouw je eigen schuilhut

Bouw je eigen bunker of schuilhut. Kies daarvoor een handige plek die al lekker beschut is. Bijvoorbeeld een kuil, een omgevallen boom of een laaghangende tak. Versterk die met dikke takken of stammen tot een stevig raamwerk. Vlecht er dunnere takken doorheen en camoufleer de hut zo goed mogelijk met bladeren of mos. Niemand die jou nog ziet!

Foto: Shutterstock

Anderen lazen ook: 3 originele tips om je thuis niet te vervelen

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps