Foto: Pixabay

Natuurlijke grondstoffen zijn op voor dit jaar

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Het is vandaag Earth Overshoot Day: de dag waarop we evenveel natuurlijke grondstoffen hebben gebruikt als de aarde in een jaar kan maken. 

Water, olie, gas, steenkool en hout. Het zijn allemaal grondstoffen die we in de natuur vinden. We gebruiken ze om andere dingen mee te maken. Maar hoe lang kan dat nog? We gebruiken er namelijk te veel van. Earth Overshoot Day kwam nooit zo vroeg in het jaar als nu. In 2017 was het op 2 augustus en vorig jaar kwam het omslagpunt op 1 augustus.

Een voorraad

Dat betekent niet dat we geen grondstoffen meer kunnen gebruiken, want de rest van het jaar doen we het met de voorraad die we vroeger hebben opgebouwd. Maar dat is zonde, vindt bodemdeskundige Christy van Beek van de Wageningen Universiteit. ‘Hoe we nu omgaan met de aarde kan niet.'

Niet zo zuinig

‘We zijn gulzig, we gebruiken meer dan dat we hebben’, vertelt ze. ‘Dat komt omdat we met steeds meer mensen zijn, maar ook omdat we niet zuinig genoeg leven. We vliegen meer, we rijden meer, we eten meer dierlijke producten en we gebruiken steeds meer water. Kortom: we leven op te grote voet’, legt Van Beek uit. ‘Het is moeilijk te zeggen wanneer de voorraad op raakt. Maar als het zover is, wordt bijvoorbeeld de prijs van eten duurder. Arme mensen zijn daar dan als eerst het slachtoffer van.’

Wat te doen?

Ondanks de problemen, is het volgens Van Beek niet te laat. ‘Hoe we het tegen kunnen gaan? Wat mij betreft is de oplossing een combinatie van gedrag en techniek. Een voorbeeld daarvan is de waterbesparende douchekop. Die is zuiniger dan een normale douchekop, maar als je dan opeens twee keer langer doucht, schiet je er weinig mee op natuurlijk!’

Anderen lazen ook: Beter voor de aarde zorgen? Dat doe je zo!.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind dat we minder grondstoffen moeten gebruiken. Bijvoorbeeld: minder lang douchen en minder rijden. Dus tot slot: minder grondstoffen gebruiken zou goed zijn.

Je kunt inderdaad i.p.v. rijden ook gewoon op de fiets! Dat is beter voor het milieu en je word er minder dik van

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps