In Valkenburg is het puinruimen begonnen. Foto Marcel van Hoorn ANP

In Nederland, België en Duitsland is het puinruimen begonnen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Het water in de rivieren in Nederland, België en Duitsland is weer aan het zakken. Maar de watersnoodramp is er nog niet voorbij. Het water zorgde op veel plekken voor een enorme ravage en veel vernielingen. Hoe groot is de schade en hoe gaat het er nu?

Nederland

Het water in de grote rivieren is aan het zakken, maar de schade blijft oplopen. De burgemeester van de stad Valkenburg, in het zuiden van de provincie, liet bijvoorbeeld weten dat er waarschijnlijk in zijn stad voor miljoenen euro's aan schade is. Verzekeraars kregen duizenden meldingen. Sommige mensen hebben helemaal geen spullen meer, omdat alles is vernield. Zij krijgen daarom alvast wat geld om noodspullen te kopen, zoals een bed en een koelkast.

De meeste mensen die hun huis uit moesten, kunnen weer terug. Op veel plekken zijn mensen aan de slag gegaan om de rommel op te ruimen. Ongeveer achthonderd militairen werden de afgelopen dagen naar het overstroomde gebied gestuurd. Zij brachten mensen met vrachtwagens terug naar huis, hielpen met het bestrijden van het water en met opruimen. De militairen zijn maandagavond weer naar huis gegaan. In Gelderland en Overijssel worden de dijken goed in de gaten gehouden, maar hoeven de mensen niet bang te zijn.

Foto Marcel van Hoorn ANPIn Valkenburg zijn mensen druk aan het opruimen. Foto Marcel van Hoorn/ANP

België

Ook in België trekt het water zich terug en worden steeds meer plekken weer bereikbaar. De hevige regen en de overstromingen zorgden er voor heel veel schade en gewonden. Veel steden, dorpen en huizen werden zwaar getroffen. Zó zwaar, dat 31 mensen de ramp niet overleefden. België herdenkt vandaag al die slachtoffers. 20 juli is door de Belgische premier Alexander de Croo uitgeroepen tot nationale dag van rouw. Vanmiddag zal de sirene overal hard loeien en worden vlaggen halfstok gehangen. Ook wordt stilgestaan bij het werk van alle hulpverleners en reddingswerkers, die nog lang niet klaar zijn. Tienduizend mensen hebben zich vrijwillig aangemeld om te helpen met puinruimen en het vrijmaken van wegen.

Foto: Nicolaas PoesIn het zuiden van België wordt een spoorlijn gerepareerd. Foto: Nicolaas Poes

Duitsland 

In Duitsland wordt het gevaar ook steeds minder. Maar heel veel mensen zijn de komende tijd nog bezig met de ramp. In het Eifel-gebied, in het westen van het land, zijn veel gebieden zwaar getroffen en dat herstel kan nog maanden duren. Huizen, wegen, bruggen, spoorlijnen en stations zijn vernield en er is voor miljarden euro's aan schade. Heel veel mensen hebben nog geen stromend water en stroom. Veel mensen waren vermist omdat ze daardoor onbereikbaar waren. Ook in Duitsland zijn veel mensen overleden door de ramp: 164 mensen overleefden het niet. In Erftstadt-Blessem is de situatie nog gevaarlijk, doordat er een aardverschuiving plaatsvond. Daardoor stortten huizen in en is de grond nog instabiel. 

Foto: Wolfgang RattayBondskanselier Merkel bezocht de plaats Iversheim, in het westen van Duitsland. Foto: Wolfgang Rattay

Anderen lazen ook: Koe Leonarda12 zwom honderd kilometer door Limburg

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook