Resusaap

Nederland gebruikt steeds meer apen als proefdier

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Vandaag is het 'Internationale Dag tegen Dierproeven'. Het nieuws dat in Nederland juist meer in plaats van minder apen gebruikt worden voor dierproeven, is daarom opvallend.

In het grootste apenproefdiercentrum van Nederland in Rijswijk zijn vorig jaar op 317 apen medische proeven uitgevoerd. Daarvan overleefden 137 apen de testen niet. In 2016 werden veel minder apen gebruikt. Het waren er toen 95. Dat onderzocht het AD

Ziekte

De apen werden onder andere gebruikt voor een experiment met tuberculose. In het laboratorium gebruiken ze apen om bijvoorbeeld medicijnen tegen deze dodelijke ziekte te testen. Wetenschappers gebruiken liever apen dan muizen, omdat apen meer op mensen zouden lijken. 

Minder

Sommige politici in de Tweede Kamer willen al jaren dat het aantal proefdieren naar beneden gaat. En dat is niet gebeurd, blijkt nu uit het onderzoek. De directeur van het proefdiercentrum zegt: 'Apen lijken het meest op de mens. Testen met muizen werken niet voor de ziektes die we hier onderzoeken. De enige andere oplossing is om op mensen te testen.'

Andere manieren

De Partij voor de Dieren wil dat het centrum stopt met dierproeven. De politieke partij vindt dat er andere manieren gevonden moeten worden om bijvoorbeeld medicijnen te testen.

Meer over dierproeven lees je hier.

Anderen lazen ook: Filmpje: apen gaan los met zeepbellen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind dat hun moeten stoppen met het testen van dieren zoals apen en muizen, omdat de dieren heel veel pijn kunnen lijden en er zelfs dood van kunnen gaan.

Helemaal stoppen met dierproeven, niet alleen op apen, maar ook
op andere dieren en ook niet voor cosmetica dieren gebruiken.

vindt het ook zielig

wij houden er een spreekbeurt over en we zoeken weetjes Duimomhoog Vraagtzichaf Rentweg Oeps Blij Duimomlaag Juichen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.