Beeld ANP
Uitgelegd

Nederland geeft gestolen kunst terug aan Indonesië

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Indonesië wil dat Nederland veel kunststukken, fossielen en sieraden terug gaat geven. De museumstukken zijn niet eerlijk in Nederland gekomen. 

De museumstukken zijn hier terecht gekomen omdat Nederland vroeger de baas was in Indonesië. Soms zijn de spullen eerlijk gekocht, maar er is ook veel kunst gestolen.

Lijst

Indonesië heeft nu een lijst gemaakt van museumstukken die het land graag terug wil. Het gaat bijvoorbeeld om een oude dolk, standbeelden en een grote verzameling edelstenen en sieraden. Maar op de lijst staan ook veel fossielen. Die zijn meer dan honderd jaar geleden opgegraven in Indonesië, door de Nederlandse onderzoeker Du Bois.

Inpikken was fout

'Als een land zegt: “Wij willen het terug.” Dan moeten we dat gewoon doen’, legde Stijn Schoonderwoerd eerder al aan Kidsweek uit. Hij is directeur van het Tropenmuseum in Amsterdam, waar veel roofkunst te vinden is. ‘Het is belangrijk om toe te geven dat het inpikken van mooie dingen fout was.’

Een paar jaar geleden werd tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander aan Indonesië al een antieke dolk teruggegeven. Die kwam uit het Museum Volkenkunde in Leiden, maar was van een Indonesische vrijheidsstrijder. Nederland en Indonesië gaan nu samen kijken welke voorwerpen allemaal teruggestuurd worden, en waar ze dan precies heengaan.

Anderen lazen ook: Zeven vragen over roofkunst

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook