Foto: ANP

Nederland heeft er vijf eilanden bij

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Nederland heeft er een vissen- en vogelparadijs bij: de Marker Wadden in het Markermeer. Boswachter André Donker vertelt. Dennis (8) en Ymke (12) waren bij de opening.

In het Markermeer, tussen Noord-Holland en Flevoland, leven weinig vissen omdat het water te vies is. Daar brengt de eilandengroep verandering in. ‘We hebben zand en klei in het water gespoten totdat het boven water kwam. Daar groeien nu planten op. Bij veel wind overstromen die eilanden en blijft het slib tussen de planten hangen. Zo wordt het water schoon en kunnen vissen er beter leven’, vertelt Donker. En dat is ook fijn voor de trekvogels. ‘Het wordt een snoepwinkel voor vogels met veel vissen en waterplanten.’

Veel vogels

Dennis (8) uit IJsselstein was met zijn ouders en broertje bij de opening van het eiland. 'Ik vond het best leuk', vertelt hij. 'Er was een aquarium vol vissen die rond het eiland leven. Daar zaten ook waterinsecten in: kleine visachtige wezentjes met zwemvliezen. We hebben veel over het eiland gewandeld en ik heb veel vogels en eenden gezien. Er waren heel veel verschillende vogels bij elkaar.' (De tekst gaat verder na de foto).

DennisDennis met zijn broertje Daniël op het eiland.

Kijkhutten

Ook Ymke (12) uit Lelystad liep met haar familie rond over het eiland. 'Er was muziek en je mocht over het eiland wandelen. Het lijkt helemaal niet op de rest van Nederland. Er is veel meer zand en er zijn kleine meertjes en speciale vogelkijkhutten’, vertelt ze enthousiast.YmkeYmke op het eiland.

Hier liggen de eilanden in het Markermeer:

Anderen lazen ook: De oester komt terug in de Noordzee.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook , Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik zou daar wel eens heen willen. Worden er ook overnachtingsplekken gebouwd?

10 jaar

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.