EPA/JASMIN BRUTUS
Uitgelegd

Nederland maakt 'diepste excuses' voor Srebrenica

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

De Nederlandse regering heeft de ‘diepste excuses’ aangeboden aan de nabestaanden van het oorlogsgeweld in Srebrenica in 1995. Dat heeft minister Ollongren van Defensie gezegd bij de 27e herdenking van de gruwelijke gebeurtenis.

Op de begraafplaats in Potocari, in het land Bosnië en Herzegovina, zijn vandaag duizenden mensen aanwezig. Zij herdenken een verschrikkelijke moordpartij, die in 1995 plaatsvond. In die tijd hoorde Bosnië nog bij het grotere land Joegoslavië. Serviërs, Kroaten en Bosnische moslims woonden er door elkaar. Bosnische Serviërs wilden toen het land overnemen en gebruikten daarbij veel geweld. Het liep uit op een bloedige burgeroorlog.

Op de vlucht

Duizenden Bosnische moslims sloegen op de vlucht voor het geweld. Zij gingen naar plekken waar ze geholpen zouden worden. Eén van die plekken was Srebrenica, waar op dat moment Nederlandse soldaten waren. Het was hun taak om de Bosnische vluchtelingen te helpen. Maar dat mislukte.

De Nederlandse militairen, een paar honderd, waren met te weinig en hadden ook niet genoeg wapens. Op 11 juli 1995 vielen Servische soldaten Srebrenica binnen. De vrouwen en kinderen uit Srebrenica werden naar een vluchtelingenkamp gebracht. De mannen niet. Zij zouden, volgens de Bosnische Serviërs, eerst ondervraagd worden. Daarna zouden ze alsnog naar het kamp gaan.

Een biddende vrouw bij het herdenkingsmonument van Srebrenica in Potocari. Onder de foto gaat de tekst verder.

AP Photo/Armin Durgut

Vermoord

Later bleek dat daar niets van terecht is gekomen. De mannen, meer dan achtduizend, werden vermoord door de Servische soldaten. De massamoord geldt als de grootste oorlogsmisdaad in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

Nabestaanden van de slachtoffers vinden dat de Nederlandse staat verantwoordelijk is voor de dood van alle mannen. Zij vinden dat de Nederlandse soldaten hadden kunnen voorkomen dat de moslims werden weggevoerd en vermoord. ‘We kunnen het leed niet van u wegnemen’, zei minister Ollongren vandaag tegen hen. ‘Maar wat we wel kunnen doen is de geschiedenis recht in de ogen kijken.’

Anderen lazen ook: Moet Keti Koti een vrije dag worden?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook