IS-kinderen

Nederland moet kinderen van IS-aanhangers ophalen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Nederland moet zijn best gaan doen om 56 kinderen van IS-aanhangers terug te halen uit Syrië. Dat was het oordeel van de rechter vandaag in een 'snelle rechtszaak' die 23 moeders hadden aangespannen.

De moeders vertrokken jaren geleden naar Syrië om zich aan te sluiten bij de terroristische organisatie IS. Nadat IS werd verslagen werden de vrouwen en hun kinderen gevangen genomen. Omdat ze op dit moment vastzitten in kampen vroegen de moeders de Nederlandse regering om hulp. Die wilde de vrouwen en kinderen niet helpen omdat de moeders zich hadden aangesloten bij IS.

Slechte omstandigheden

Omdat de regering de vrouwen niet wil helpen, stapten ze naar de rechter. De rechter zegt nu dat de kinderen in een noodsituatie zitten. En dat ze daarom teruggehaald moeten worden naar Nederland. Volgens de rechter leven de kinderen in overvolle kampen al-Roj en al-Hol in een noodsituatie, zonder dat ze daar zelf voor gekozen hebben. Het Nederlandse beleid om kinderen niet actief terug te halen moet daarom veranderen zegt de rechter.

Geen recht

Omdat de moeders er wel voor kozen zich bij IS aan te sluiten zouden ze geen recht hebben om naar Nederland te komen. Of Nederland zijn best gaat doen om ze terug te halen is niet duidelijk.

Anderen lazen ook: 3 vragen over IS-kinderen in Syrië.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps