Foto: ANP

Nederland verliest rechtszaak over klimaat

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Het kabinet is vandaag flink op de vingers getikt door de Hoge Raad tijdens een rechtszaak. De overheid moet nu snel maatregelen nemen om de uitstoot van CO2 te verminderen. Dat besloot een hoge rechter vandaag. Vijf vragen en antwoorden over de rechtszaak.

1. Waar ging de zaak over?

De Nederlandse overheid is voor de rechter gesleept door klimaatorganisatie Urgenda. Zij vinden dat de overheid veel te weinig doet om de afspraken over CO2-uitstoot na te komen. De Hoge Raad, de hoogste rechter van ons land, besloot vandaag dat de organisatie gelijk heeft: Nederland moet aan de bak! Aan het einde van volgend jaar moet ons land minimaal een kwart minder CO2 en andere broeikasgassen uitstoten dan in 1990.

2. Was de overheid dat niet al van plan dan?

Jawel, maar de overheid en Urgenda verschilden van mening over hoeveel dat moest zijn. De overheid vond het genoeg om in 2020 20% minder uit te stoten vergeleken met 1990, maar volgens Urgenda moest dat minimaal 25% zijn. Volgens de organisatie heeft Nederland dat tien jaar geleden zelf beloofd en moet de overheid zich daar nu aan houden.

3. Waarom gaf de Hoge Raad Urgenda gelijk? 

De rechters zien dat klimaatverandering een gevaar is. Volgens de Hoge Raad-voorzitter moeten we ons vooral zorgen maken over extreme hitte, extreme neerslag, leefgebieden van planten en dieren die worden aangetast en de stijging van de zeespiegel. 

4. Waarom is deze zaak zo bijzonder?

Die zaak liep al zes jaar en kreeg veel aandacht van andere landen. Zij vinden dit een bijzondere zaak, omdat Nederland het eerste land is dat door zijn eigen rechtbanken verantwoordelijk wordt gehouden om klimaatdoelen te halen.

5. Wat gebeurt er als het volgend jaar niet lukt?

Dan kan de overheid een boete verwachten, maar volgens Urgenda is dat niet direct de bedoeling. Zij willen deze uitspraak vooral gebruiken om duidelijk te maken hoe belangrijk het is dat er iets gaat veranderen. 

Anderen lazen ook: Klimaatonderzoek: hoe denk jij over het klimaat?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps