In Maleisië worden bossen gekapt, om sojabonen te laten groeien. Foto: Shutterstock

Nederland veroorzaakt veel ontbossing

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Nederland staat in de top 5 van Europese landen die zorgen voor ontbossing in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azie. Dat schrijft het Wereld Natuur Fonds (WNF) in een nieuw rapport.

In het rapport meldt de natuurorganisatie welke landen veel invloed hebben op het kappen van oerwouden en bossen in tropische gebieden. Nederland is één van de Europese landen op de lijst. Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkijk, Frankrijk, België en Polen scoren ook hoog. 

Sojabonen

Dat Nederland zo hoog op de lijst staat, komt vooral doordat wij veel soja naar ons land laten komen. Dat gebruiken wij voor een klein deel in ons eigen eten, maar vooral om voeding voor koeien, varkens en andere dieren van te maken. Om die sojabonen te kunnen verbouwen, worden oerwouden en bossen in de tropische gebieden gekapt. Dat kun je hierboven zien op de foto, gemaakt in het Aziatische land Maleisië. Hetzelfde geldt ook voor houtproducten, cacao en koffie.

16 procent

Nederland is dus niet het enige Europese land dat het niet goed doet. Samen met de rest van de Europese Unie zorgen wij voor zestien procent van alle ontbossing. China staat bovenaan de lijst. Dat land zorgt voor 24 procent van de ontbossing. 

Strengere regels

Het WNF wil dat er iets gaat veranderen. Volgens de natuurorganisatie zijn de oerwouden en bossen nodig voor planten en dieren die er leven. Daarom wil de natuurorganisatie strengere regels in Europa om ontbossing tegen te gaan.   

Anderen lazen ook: Nederlanders kiezen vaker voor vlees.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook